Caraş-Severin, Romania

ARMENIŞ – La Măgura Zimbrilor din comuna Armeniş a sosit recent un alt transport, cel de-al treilea din acest an, cu încă şapte exemplare de zimbru, aduse tocmai din Germania prin proiectul LIFE RE-Bison. Masculii vor contribui la diversitatea genetică a populației de zimbri din libertate!

Potrivit celor de la WWF România, masculii de zimbru care au sosit acum în Măgura Zimbrilor din Germania și-au arătat comportamentul, unul complex, chiar la ieșirea din camion.

Unii au ieșit instant și s-au îndreptat spre tufele de mur pe care le-au luat în coarne. Acest comportament prin care își dau frâu liber energiei acumulate și refulate pe parcursul transportului ne-a oferit un spectacol inedit și încă o dovadă a forței lor. Alte exemplare au optat să se înfrupte din frunzele fragede și iarba grasă din țarc. Aceasta este prima relocare doar cu masculi din Europa și face parte din proiectul LIFE RE-Bison care a reușit să creeze cea mai mare populație de zimbri liberi din România“, au precizat cei de la WWF România şi Rewilding Europe.

Asociaţia WWF România a dezvăluit şi care au fost elementele principale care au stat la baza unui transport de zimbri reuşit: multe discuţii cu specialişti din Europa, lucrări de amenajare a drumului forestier şi a ţarcului de aclimatizare, selecţie genetică, luni de pregătiri intense cu centrele de reproducere şi, nu în ultimul rând, o echipă mare şi dedicată. După mari eforturi din partea specialiştilor, rangerilor, medicilor veterinari, localnicilor şi nu numai, de a salva această specie pe cale de dispariţie, în Munţii Ţarcu, drumul spre libertate a celui mai mare mamifer terestru din Europa continuă!

Proiectul LIFE RE-Bison, „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România“, este implementat de WWF Romania şi Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin programul LIFE și alături de comunitățile locale.

JCS-Nicoleta Moraru

Foto: Daniel Mîrlea – Nature Photographer