Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La început de săptămână s-a discutat despre învierea turismului şi prosperitatea ce va să vie prin fonduri şi proiecte europene. Nu este rău, dar totul depinde de proiectele pe care autorităţile trebuie să le facă!

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului -Caraş-Severin ne anunţă că au avut loc la Palatul Administrativ și la sediul Primăriei Oravița, două întâlniri de lucru organizate de Ministerul Economiei, în colaborare cu Instituția Prefectului – Caraș-Severin și Consiliul Județean Caraș-Severin, având ca obiectiv principal prezentarea Planului de susținere a dezvoltării turismului din fonduri europene pentru perioada 2021-2030.

Maestrul de ceremonii a fost Marian Balaci, consilierul ministrului Economiei, invitați fiind primari și reprezentanți ai mediului de afaceri și organizațiilor neguvernamentale din municipiile Reșița și Caransebeș, orașele Anina și Oravița și comunele Brebu Nou, Slatina Timiș, Turnu Ruieni, Văliug, Zăvoi, Berzasca si Sasca Montană. Acestor destinații le va fi alocat un buget semnificativ din fonduri europene în viitoarea programare și li se va asigura un pachet minim de măsuri pentru dezvoltare turistică sustenabilă.

Planul este alcătuit din 7 programe naționale care acoperă majoritatea formelor de turism existente în România și vizează o alocare de tip bottom-up (de jos în sus), în ordinea destinație locală, destinație județeană, iar sumele rămase neutilizate de la destinația județeană se pot realoca în interiorul regiunii de dezvoltare. Prin acest program, se vor putea depune proiecte care vizează reabilitarea infrastructurii rutiere către obiective turistice, reabilitarea și modernizarea obiectivelor de tip monumente, case memoriale, etc, în scopul introducerii în circuitul turistic, protejarea și reabilitarea obiectivelor de tip natural, realizarea produselor de eco-turism, modernizarea structurilor de primire turistică, branding și comunicare de brand, etc.

Pe scurt, a venit un reprezentant al Guvernului să prezinte şansele de revigorare a turismului cărăşean, poveste veche de 30 de ani pe care nu contenim să o auzim la nesfârșit ca pe o placă de pick-up care sare şi se tot repetă. Proiecte, fonduri, bani din albastrul cer european, prosperitate… Nu este rea o astfel de discuţie, este chiar de apreciat. Din păcate, să o spunem verde-n faţă, turismul cărăşean este într-o stare deplorabilă. Ni se tot explică despre multitudinea de monumente naturale, obiective de interes, dar realitatea este că banii produşi din turism în judeţul nostru sunt insignifianţi. Şi puţinii turişti care mai trec prin Caraş vin, stau o zi două şi pleacă. Şi majoritatea sunt români. Turiştii străini habar n-au de existenţa noastră. Şi chiar dacă ar avea, cu ce să vină aici, la satul lacustru de la Berzasca (foto) spre exemplu ? Drumuri de legătură cu autostrada… ioc, tren…mai bine stai la ia-mă nene, aeroport… cunoaşteţi povestea. Complexuri hoteliere si baze de agrement… se văd la orizont, dar orizontul e așa departe. Turismul adevărat este cel de sejur, unde turistul vine, stă la hotel, se plimbă în împrejurimi, mănâncă în zona respectivă, cumpără suveniruri, practic cheltuieşte bani în toată comunitatea respectivă, nu doar la proprietarul pensiunii în care este cazat. Ce se întâmplă acum la noi nu-i ajută decât pe aceşti proprietari de pensiuni şi hoteluri. Nici vorbă să susţină o întreagă comunitate. Şi o schimbare în acest sens, durează. Şi costă.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece şi să sperăm că în 5 ani vom fi un fel de Salzburg sau mai ştiu eu ce destinaţie de care s-a auzit până în Papua-Noua Guinee. Să ne vedem lungul nasului, să ne facem drumuri, căi ferate şi legături cu aeroportul şi pe urma să începem să vorbim de obiective turistice fantastice şi despre locurile în care Greuceanu prigonea zmeii.

JCS-Nina Curiţa

FOTO: Ciprian Floare