Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Anul acesta, Reșița va face față cu greu cofinanțărilor și numărului mare de proiecte. Asta deoarece primăriile municipiilor din România, în special reședințele de județ, au fost văduvite la buget, în medie ponderată, cam cu 30%!

Din cotele de impozit pe venit s-au extras anumite sume, diminuând serios bugetele pe 2024 ale municipiilor. Deopotrivă municipiu și reședință de județ, Reșița se află într-o situație care-i dă motive de îngrijorare primarului Ioan Popa. Prezent la ședința extraordinară de Consiliu Județean (CJ) de marți, Popa a tras un semnal de alarmă asupra situației orașului.

„Suntem într-o situație destul de critică dată de numărul mare de proiecte cu cofinanțări mari. În ultimii șapte ani, Reșița nu a solicitat bani pentru că, chiar dacă i s-ar fi dat, tot ar fi fost puțin. De data asta însă, lansez rugămintea ca, în 2024, să nu văduviți Reșița de sume semnificative, pentru că orice sumă care ajunge la noi prin redistribuire națională ne ajută mult.”, s-a adresat Popa aleșilor județului.

Dorința sa este ca Reșița să fie tratată în mod rezonabil și responsabil, întrucât, în proprie exprimare, „ar fi trist să constatăm că Reșița va primi sume echivalente cu o comună”. Mai ales că majoritatea instituțiilor publice și a oamenilor activi sunt aici. Mesajul său a fost transmis în contextul viitoarei ședințe de CJ din 30 ianuarie, când 37 de milioane de lei vor fi împărțiți primăriilor din județ.

JCS-Ionel Ivașcu