Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Investiție de aproape 11 milioane de lei, prin Programul Operațional Regional – POR 2014-2020!

Recent a fost semnat contractul cu Electroechipament Industrial SRL, firma care va realiza lucrarea finanțată în mare parte din fonduri europene. „Ţinând cont de costurile actuale pe care le presupune iluminarea oraşului, fapt ce aproape a băgat în faliment multe administraţii locale, în timp ce altele au redus perioada de funcţionare a iluminatului stradal, noi am găsit o variantă optimă, care nu doar că nu va lăsa oraşul în beznă, dar va scădea substanţial costurile. Sunt cu atât mai mulţumit de această oportunitate cu cât ea se va face cu cofinanţare de numai 2% din partea noastră“, a spus primarul Ion Chisăliţă.

Proiectul vizează creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public și reducerea emisiilor de CO2, fapt realizat prin asigurarea unui iluminat modern, cu eficiență ridicată, durată de viață mare (minimum 100.000 ore) și cheltuieli reduse. Iluminatul public va fi modernizat prin înlocuirea celor 1.167 corpuri de iluminat cu unele de tip LED. Consolele și corpurile de iluminat vechi, în cazul iluminatului stradal, vor fi înlocuite cu lămpi moderne, fiind prevăzute 809 bucăți, în timp ce alte 253 de bucăți vor fi folosite pentru iluminatul pietonal din cartierul Orașul Nou. Stâlpii existenți vor fi înlocuiți cu stâlpi metalici, vor fi înlocuite și cablurile de alimentare subterane aferente iluminatului pietonal, în timp ce, pe 142 de stâlpi vor fi montate panouri fotovoltaice.

Administraţia locală are în vedere extinderea iluminatului public precum și montarea de semnale luminoase la trecerile de pietoni care vor indica intenția de traversare a persoanelor cu dizabilități. Iluminatul va fi monitorizat printr-un sistem inteligent de operare, putându-se astfel opta pentru o luminozitate mai puternică sau mai scăzută. Durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni.

JCS-Nicoleta Moraru