Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Al doilea eveniment din cadrul proiectului Reșița inspirațională îl are ca invitat pe Horia-Roman Patapievici. Cum gândim lumea de azi? Europa și Creștinismul – vineri 20 octombrie, ora 18.00, Aula Eftimie Murgu, Centrul Universitar UBB Reșița!

Conferința lui Horia-Roman Patapievici, intitulată Cum gândim lumea de azi? Europa și Creștinismul, face parte din seria Evenimentelor Reșița inspirațională, demarate în luna mai 2023, când reșițenii l-au întâlnit pe reputatul psiholog și profesor Mircea Miclea, care a vorbit despre educația adulților.  Proiectul, în ansamblul lui, își propune să stimuleze și să dezvolte climatul local al dezbaterii publice și al dialogului cultural prin invitarea unor personalități intelectuale de prim rang, personalități care să susțină conferințe în jurul unor teme majore, de actualitate și relevante pentru lumea de azi, pentru cultura contemporană.

Iată câteva detalii despre eveniment.

Răspunsul la întrebarea „Ce este Europa?” e important nu numai pentru că ea conține întrebarea „Ce suntem noi românii, ca europeni?”, cât mai ales pentru că răspunsul la amândouă trebuie să ne explice ce suntem în termenii civilizației căreia îi aparținem. Am să schițez o genealogie a ceea ce istoric vorbind se numește Europa, sugerând că ideea de Europa nu e epuizată de niciuna dintre culturile care o compun și nici de instituția (instituțiile) prin care azi e exprimată unitatea europeană, Uniunea Europeană. Europa este un tip de civilizație, exprimabil prin ceea ce Max Weber ar fi numit un Ideal-tip. Am să explic acest Ideal-tip și am să încerc să îl deduc din datele civilizației creștinismului latin, din ideea Creștinătății. Potrivit formulei lui Herodot, care spusese că Egiptul este un dar al Nilului, Europa poate fi privită, în termenii descrierii mele, ca un dar al creștinismului. Am să închei susținând că pentru identitatea europeană creștinismul este mai mult decât o religie, este o matrice a civilizației.      

Horia-Roman Patapievici

Moderatorul întâlnirii publice este Daniel Funeriu, inițiator, de altfel, al proiectului Reșița inspirațională.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

“Evenimentele Reșița inspirațională” sunt un proiect al Primăriei Municipiului Reșița implementat împreună cu Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC).

Partener: Centrul Universitar UBB Reșița