Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Povestea Băilor Herculane este dusă mai departe în era digitală, așteptând să fie descoperită de vizitatorii din întreaga lume. Cu o colecţie impresionantă, proiectul muzeal Herculane Stories este în faza modificărilor finale!

Lansat oficial zilele trecute la Băile Herculane, proiectul muzeal Herculane Stories decriptează și virtualizează prin noile tehnologii destinul unei stațiuni turistice cu 2000 de ani de istorie balneară, prezentați în premieră națională sub lupa digitalizării. În prezent, muzeul virtual este accesibil pentru explorare în varianta desktop pe www.herculanestories.ro.

„Suntem momentan în faza de verificare, testare și de adăugare a modificărilor finale în conținutul muzeal, în următoarele săptămâni va fi totul gata și va merge ușor. Herculane Stories este o inițiativă complexă, dezvoltată în ultimul an de Asociația ESCU, prin care s-au selectat, digitalizat, cercetat și prelucrat mii de materiale și obiecte care sunt în strânsă legătură cu patrimoniul stațiunii. În muzeul virtual veți regăsi o colecție impresionantă ca impact vizual de articole curatoriate din multiple surse, care au acum o amprentă digitală permanentă ce le va spune povestea. Proiectul Herculane Stories și-a asumat în urmă cu un an expunerea acestor povești și istorii prin găzduirea, inițial, a unei expoziții fizice pop-up, apoi prin etapa cea mai amplă, pe care urmează să o experimentați în muzeul virtual interactiv, care leagă modelele 3D ale zonei geografice de Vila Elisabeta – ca spațiu imaginar ce găzduiește muzeul, situl istoric cheie al muzeului, apoi diferitele artefacte și materialele multimedia care variază de la arhive de fotografii, obiecte personale, scanări digitale istorice, animații, documente, înregistrări video și audio și alte formate.“, au precizat cei de la ESCU.

Herculane Stories este un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, fiind organizat cu sprijinul administraţiei locale din Băile Herculane.

JCS-Nicoleta Moraru