Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Agricultorii muncesc pe două fronturi: unii înfiinţează culturi de toamnă, alţii adună porumbul şi sorgul.

Condiţiile meteo favorabile din ultimele săptămâni au scos în câmp agricultorii pentru semănături. În acelaşi timp, se culege porumbul şi sorgul, campania de recoltare la floarea soarelui şi soia fiind deja încheiată.

„Până la această dată, din suprafaţa totală însămânţată cu porumb, de 27.087 ha, s-a reuşit recoltarea culturii de pe o suprafaţă de 22.969 ha. Producţia medie înregistrată la hectar este de 3.490 kg, mult mai bună decât cea obţinută anul trecut, când media la hectar a fost de 3.180 kg. În cazul societăţilor comerciale, lucrurile stau cu totul altfel. Datorită tehnologiei superioare aplicate, acestea au reuşit să obţină producţii mult mai bune decât micii producători, în unele cazuri ajungându-se chiar şi la 9.500 de kg la hectar. În plină campanie de recoltare ne aflăm şi cu sorgul.

În Caraş-Severin a fost însămânţată o suprafaţă de 524 ha, iar până în această săptămână s-a recoltat o suprafaţă de 208 ha. Producţia medie la ha este de 7.800 de kg. Campania de recoltare s-a încheiat pentru floarea soarelui. La floarea soarelui producţia medie obţinută la ha a fost de 1.450 kg, iar la soia de 1.857 kg“, ne-a declarat Marius Zarcula, directorul Direcţiei Agricole Caraş-Severin.

În ceea ce priveşte înfiinţarea culturilor de toamnă, până la această dată în judeţ s-au însămânţat 8.515 ha cu grâu, 305 ha cu triticale, 452 ha cu orz şi 2.096 ha cu rapiţă. „Pentru această toamnă preconizăm a se însămânţa în judeţ următoarele suprafeţe: 13.838 ha cu grâu, 618 ha cu triticale, 837 ha cu orz şi 3.815 ha cu rapiţă“, a mai precizat şeful Direcţiei Agricole.