Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Deputatul cărășean Dumitru Rujan a explicat măsurile din pachetul adoptat de Guvern și care sunt implicațiile acestora inclusiv în județul nostru!

„«Sprijin pentru România» este un pachet de măsuri economico-sociale prin care Guvernul sprijină mediul de afaceri, protejează locurile de muncă, investițiile aflate în derulare și îi ajută inclusiv pe cetățenii județului Caraș-Severin afectați de fenomenul mondial al scumpirii energiei și gazelor, precum și de impactul economic al războiului din Ucraina. Pachetul are o valoare de 17,3 miliarde de lei, aproximativ 52% din această valoare este asigurată din fonduri europene și 48% din fonduri de la bugetul de stat. Are trei obiective principale: susținerea economiei pentru o creștere economică sănătoasă, realizarea coeziunii sociale și solidaritate între generații“, informează deputatul cărășean.

300 de milioane de euro vor fi alocați pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăți din cauza efectelor generate de contextul regional. Va fi acordat un ajutor de până la 400.000 de euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilități. Programul intră în vigoare de la data de 1 iunie.

Un buget de 200 de milioane de euro va fi alocat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. Este vorba despre acordarea unui ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare. Programul intră în vigoare de la 1 mai.

Pentru susținerea transportatorilor și distribuitorilor este pusă în aplicare o schemă de sprijin de 300 de milioane de lei care vor fi direcționate firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane și pentru companiile de distribuție. Pentru companiile de transport și distribuție, afectate de creșterea prețurilor la combustibili, este pus în aplicare un mecanism de sprijin, prin care vom acorda o subvenție de 0,50 lei/litrul de carburant. Beneficiari vor fi aproximativ 4.000 de firme.

Vor fi ajustate chiar și contractele de investiții publice aflate în derulare, finanțate din fonduri naționale și europene. Măsura are în vedere creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport și utilaje. Pentru susținerea investițiilor publice sunt alocate 5,2 miliarde de lei în acest an, pentru continuarea și finalizarea contractelor în derulare.

Cel puțin două programe ce protejează salariații și locurile de muncă ale acestora, luate în vreme de pandemie, vor fi continuate și după data de 1 mai. Este vorba despre șomajul tehnic și acel „Kurzarbeit“ (subvenționarea de către stat a programului de lucru redus). În cazul angajaților care sunt în șomaj tehnic, aceștia vor beneficia de 75% din salariu până la sfârșitul anului. Valoarea programului este de 450 de milioane de lei, bani care vin prin Programul SURE, din fonduri europene.

Mai sunt și alte măsuri destinate să îi ajute pe agricultori, transportatori, pe cei afectați de creșterea prețurilor, copiii și tinerii din sistemul de protecție speciale, dar și familiile și tinerii, a mai precizat liberalul cărășean.

JCS-A.M.