Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Membrii CEx din PSD au votat joi pentru excluderea premierului din partid, iar PSD va iniţia moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern.

Subiectul zilei în România este primul ministru, cărăşeanul Sorin Grindeanu. Pentru prima dată în istoria postdecembristă, un premier îşi respectă electoratul, încălcând cerinţele propriului partid, şi nu demisionează. Sorin Grindeanu a susţinut o conferinţă de presă, aproape de miezul nopţii, în cadrul căreia a făcut dezvăluiri importante din culisele PSD, dar a vorbit şi despre realizările Cabinetului său.

„Vreau să le mulţumesc tuturor românilor pentru susţinere, sunt impresionat de toate mesajele pe care le-am primit. Pe primul trimestru, Guvernul avea de implementat 46 de măsuri, iar pe al doilea, 54. Din acestea, adunate, în acest moment 54 au fost îndeplinite 100%, 34 sunt în derulare, iar cele neîndeplinite, nu sute, cum s-a spus, sunt 9. Nu îmi dau demisia. Şi vă spun şi de ce. Am obligaţia să mă comport responsabil faţă de România şi faţă de partidul din care fac parte. Acest guvern e Guvernul României, nu e guvernul CEx-ului! Şi cred că toţi trebuie să ne simţim responsabili de acest lucru, şi eu mă simt responsabil! Îmi voi da demisia atunci când preşedintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier, cu nume şi prenume, din partea partidului care a câştigat alegerile, iar acel partid e PSD“, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Însă preşedintele Iohannis nu are motive să numească vreun premier. Dimpotrivă, şeful statului consideră că „deocamdată nu ne aflăm în situaţia de a schimba Guvernul. Procedurile de desemnare a unui nou premier vor fi demarate abia atunci când Sorin Grindeanu va demisiona sau va fi revocat de Parlament“. Grindeanu nu îşi dă demisia, rămâne moţiunea de cenzură care va fi dezbătută şi votată miercuri. Potrivit multora, se pare că sunt prea mulţi nemulţumiţi în PSD ca acea moţiune să treacă. Rămâne de văzut.

Reacţii din judeţ

Preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, a spus că nu comentează nici gestul premierului, nici decizia Cex-ului, însă: „la fel ca întotdeauna îi sunt alături lui Sorin ca om şi ca prieten“. Primarii PSD din judeţ şi-au arătat susţinerea faţă de premier încă de săptămâna trecută şi mulţi dintre aceştia, deşi se abţin de la declaraţii, îl sprijină în continuare.

Liviu Dragnea a spus joi că după viteza de organizare a acţiunilor de susţinere a lui Sorin Grindeanu, „care ocupă în mod ilegitim Palatul Victoria“, este clar că este vorba despre un plan bine pus la punct, „o coordonare profesionistă“, însă nu ştie cine se află „în spate“. Liderul PSD a spus că excluderea lui Grindeanu din partid nu a fost o soluţie pe care şi-ar fi dorit-o, însă ea a fost necesară după reacţiile premierului. Dragnea a mai explicat din nou că s-a ajuns la această situaţie din cauza lipsei de coordonare a miniştrilor, care veneau la partid plângându-se de comunicarea cu premierul.