Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Duminică s-a creat o adevărată isterie pe Facebook în urma postării unei domnişoare, prin care sesiza că animalele de la grădina zoologică din Reşiţa sunt într-o stare deplorabilă!

Merg regulat la Zoo şi mereu am apreciat că animalele de aici par bine hrănite, că au spaţiul bine amenajat etc. Văzând postarea acestei veritabile Greta Thunberg de Reşiţa, am rămas surprins şi luni dimineaţa m-am dus să constat şi eu sesizările vajnicei activiste pentru drepturile animalelor. N-am văzut lei răniţi sau zimbri în pragul morţii. Într-una din pozele postate de fătuca expertă, cerbul alb avea o sfoară agăţată între coarne. Legiuni de războinici ai tastaturii mai aveau puţin şi-i pregăteau înmormântarea bietului animal. Am cerut lămuriri de la directorul grădinii zoologice „Ioan Crişan”, Gabriel Stănucă. „Când li s-a dat fânul, cerbul a luat o bucată de sfoară în coarne şi i s-a agăţat acolo. Nu avea nici un sens să chinuim animalul şi să încercăm să-l prindem imediat ca să i-o luăm jos. Nu prezenta nici un pericol. După ce s-a liniştit, l-am ademenit cu hrană şi i-am scos bucata de sfoară. Nu a fost nici un fel de problemă. Cât despre celălalte sesizări făcute pe facebook şi preluate, fără să verifice în prealabil, de câteva televiziuni şi publicaţii naţionale, eu nu pot să spun decât că invit pe oricine vrea, să vină şi să vadă animalele pe viu. Noi ştim ce implicare are personalul de aici, ştim că sunt bine îngrijite şi hrănite şi nu vrem să intrăm în polemici şi scandaluri pe tema asta. Să vină lumea să le vadă, să vină medici veterinari şi să le examineze, nu este nici o problemă.“, declară Stănucă.

Mie animalele mi-au părut a fi în stare foarte bună dar, nefiind specialist în domeniu, am cerut şi opinia medicului veterinar care le îngrijeşte. „Animalele sunt controlate periodic, tratate preventiv pentru anumite boli specifice, sunt vaccinate şi deparazitate. Nu există nici un animal care să aibă vreo problemă de sănătate sau care să nu fie hrănit suficient. Unele animale sunt mai slabe iarna pentru că aşa este fiziologia lor, dar nu există nici unul care să nu aibe poftă de mâncare sau să nu fie în parametri normali“, declară Alexandru Vârdău, medicul veterinar al grădinii zoologice „Ioan Crişan”, din Reşiţa. Hrana animalelor este asigurată prin achiziţii, dar şi din donaţii de la un lanţ de magazine de tip supermarket, care nu doreşte să-şi facă numele public. De asemenea, animalele exotice beneficiază de spaţii cu încălzire în pardoseală, iar ierbivorele au aşternut de paie.

Văzusem şi eu pozele postate de domnişoara care a iscat toată această nebunie. Ori angajaţii de la Zoo au descoperit nişte leacuri miraculoase şi au îngrăşat şi vindecat peste noapte animalele, ori cele postate ieri pe Facebook sunt luate din unghiuri ciudate şi prezintă, în mod tendenţios, o realitate falsă. Una din poze evidenţia faptul că în habitatul unei maimuţe se găseau resturi de mâncare. Sunt curios unde o fi văzut domnişoara o maimuţă mâncând frumos la masă, folosind tacâmuri şi strângându-şi resturile după aceea. Pe lângă poze, „Greta“ a ţinut să precizeze că animalele sunt bolnave şi rănite. Conform profilului ei de Facebook, studiază la Universitatea Eftimie Murgu, iar din câte ştim, la Reşiţa nu există secţie de medicină veterinară. Dar astăzi, orice neavenit e liber să emită păreri şi pentru fiecare dintre ei, există o armată de oi care să-l creadă. Fake news şi goană după atenţie. Că o face o fătucă pe Facebook e una, dar chestiunea a fost preluată de televiziuni naţionale, care au dat-o pe post, prezentând grădina zoologică din Reşiţa ca pe Auschwitz-ul animalelor, fără să fi pus piciorul acolo şi să verifice.

Sfat: nu mai credeţi pe cuvânt orice vânător de like-uri şi documentaţi-vă în prealabil. Iar pentru publicul larg, dacă vă pasă de starea animalelor, faceţi o vizită la Zoo şi convingeţi-vă singuri. Lăsaţi Facebook-ul şi faceţi o plimbare în aer liber. Costa doar 8 lei!

JCS-Flavius Militaru

Notă: Pozele sunt făcute luni, 27 ianuarie 2020, după postarea care a generat tot scandalul.

Enable referrer and click cookie to search for pro webber