REŞIŢA – Crescătorii de suine au înţeles că trebuie să ţină pasul cu tehnologia, dacă vor să îşi vândă rapid marfa.
În 2017, kilogramul de carne de porc „în viu“ se vinde mai scump cu doi – trei lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când acesta se dădea cu şapte sau opt lei. Majorarea este pusă pe seama scumpirilor din ultimele luni, dar şi pe cererea mare, căci, cărăşenii s-au obişnuit să cumpere porcul direct de la sursă, adică, din ograda crescătorului. „Am cumpărat un porc de 120 de kilograme, luna aceasta, pe care l-am împărţit cu familia fratelui meu. L-am achiziţionat de la o persoană de încredere, de la care am mai luat şi în trecut. Noi ne-am pregătit singuri cârnaţii pentru Crăciun, şi, sincer, nu se compară cu cei din carmangerii“, ne-a spus o reşiţeancă.
Anul acesta, Mihai Tocaci, din comuna Sacu, nu a mai aşteptat să-i bată clienţii la poartă, ci a postat anunţul cu vânzarea grăsunilor pe internet. Şi nu a aşteptat mult, până când telefoanele au început să sune. În mai puţin de o lună, a reuşit să-şi vândă toţi cei cinci porci crescuţi pentru Crăciun unor familii din Oţelu Roşu, Reşiţa şi Caransebeş. „M-a ajutat o colegă de serviciu să postez pe internet şi nu-mi pare rău că am făcut-o! În ziua de azi, internetul este cea mai rapidă sursă de informare, iar acest lucru m-a ajutat să dau porcii mai rapid. Kilogramul l-am vândut cu 10 lei, mai scump cu doi – trei lei faţă de 2016“, ne-a spus bărbatul.
Tot la internet a apelat şi Alin Stoica pentru vânzarea porcilor săi. Această metodă este o premieră pentru gospodarul din Caraşova, însă, spune el, este şi cea mai eficientă. „Până acum, reclama mi-o făceau clienţii vechi, care, mulţumiţi, mă recomandau şi altora. Anul acesta am hotărât să încerc şi varianta internetului. Şi nu regret nici un moment alegerea făcută! Este mult mai practic şi mai uşor aşa, pentru că, astăzi, toată lumea are un telefon conectat la internet. Cum vrei să cauţi ceva, cum intri rapid pe internet!“, mai spune Alin Stoica.
Mai scump, dar mai sănătos, kilogramul de carne de porc „în viu“ din rasa Mangaliţa se vinde cu preţuri cuprinse între 14 şi 15 lei. Mangaliţa nu este un porc ca oricare altul, acesta având nevoie de un an şi jumătate pentru a putea fi sacrificat. Carnea este însă suculentă şi gustoasă, săracă în colesterol, dar bogată în acizi graşi Omega 3. În ultimii ani, cărăşenii au redescoperit această rasă, ceea ce face ca Mangaliţa să fie prezentă în tot mai multe gospodării. Petru Vădrariu, din comuna Mehadica, este unul dintre ei: „Am vândut până acum 20 de capete, iar cererile au fost cam de peste tot, de la Arad, până în Dolj“.