Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pentru data de 3 iulie, Muzeul Banatului Montan pregăteşte o expoziţie dedicată industriei din această parte a ţării. Aflată în faliment, uzina din Bocşa a donat muzeului exponate amintind de gloria trecutului. Primele exponate au sosit deja. În decursul acestei săptămâni, angajaţii muzeului vor trece la desprăfuirea şi inventarierea acestora în vederea organizării expoziţiei.

Donaţia cuprinde 23 de machete de macarale, construcţii metalice, vagoneţi şi unelte agricole, patru tablouri din perioada proletcultistă, două statui de muncitori turnate în beton, 43 de role de film despre activităţi uzinale, un aparat de proiecţie şi 127 de mape cu schiţe, desene şi planuri. „Mulţumesc acţionarilor şi creditorilor uzinei din Bocşa pentru înţelegerea arătată. Am găsit înţelegere şi la TMK Reşiţa de unde dl. director, dr. ing. Ioan Romulus, ne-a asigurat că va dona muzeului piese de patrimoniu legate de evoluţia industriei reşiţene”, ne-a declarat Dumitru Ţeicu, directorul Muzeului Banatului Montan.

Prin colecţiile pe care le deţin, muzeele oglindesc identitatea istorică a locurilor. „După ce a devenit provincie austriacă în 1718, Banatul a devenit una dintre cele mai industrializate zone din imperiu. Dovadă stă faptul că avea una dintre cele mai dense reţele de căi ferate construită de la mijlocul sec. XIX. După 1918, industria din Banat a avut un aport important la economia României Mari. UDR a jucat un rol esenţial în domeniul armamentului şi construcţiei de maşini”, spune cu mândrie Dumitru Ţeicu.

Din acele vremuri, azi ne-au rămas doar amintiri. Dar şi acelea sunt acoperite de stratul de praf pe care angajaţii muzeului îl îndepărtează în perspectiva simpozionului anunţat pentru data de 26 iunie, în preambulul expoziţiei aniversare.