Caraş-Severin, Romania

TICVANIU MARE – Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin s-au deplasat pe teren, încercând să afle problemele cu care se confruntă fermierii!

Pentru o evaluare a pomiculturii cărăşene, o echipă a DAJ Caraş-Severin condusă de dr. ing. Liviu Munteanu, directorul instituţiei, a vizitat plantaţiile din comuna Ticvaniu Mare. Dorind să fie de ajutor, Munteanu a stat de vorbă mai întâi cu ing. Teodor Ciubota, la rândul său specialist în horticultură, în prezent pensionar şi mic fermier. Acesta cultivă toate speciile pomicole autohtone, însă experimentează și specii exotice. În acest an fermierul spune că brumele târzii, frigul din primăvară, schimbările climatice, care de câţiva ani dau agricultura peste cap, i-au afectat pomii fructiferi, la piersic, cais, vişin şi cireş, producţia fiind foarte slabă. El îşi pune, totuşi, speranţa în pruni, meri şi peri. Pomii fructiferi din livada sa n-au fost cruţaţi de boli, tratamentele aplicate nefiind de folos. Potrivit evaluării făcute, dintre speciile familiei Rosaceae, nectarinul a rezistat cel mai bine.

Tot în zona Ticvaniu Mare, directorul DAJ a stat de vorbă cu Nicoleta Smac Vuc, o tânără pasionată de pomicultură, care a accesat în urmă cu 7 ani un proiect destinat tinerilor fermieri (M 112) pe fonduri europene, pentru care a primit 25.000 de euro, și are o fermă model. Ea cultivă aproape toate speciile de pomi fructiferi pe o suprafaţă de 3 hectare, respectiv pruni, caişi, meri, peri, cireşi, piersici, însă şi ea a remarcat că solul nu este favorabil în zonă pentru piersic. Cât priveşte caisul, şi în ferma ei brumele au afectat producţia. Directorul DAJ s-a interesat şi de valorificarea producţiei, de care se plâng aproape toţi producătorii, dar tânăra fermieră spune că îşi vinde produsele direct din plantaţie, anul acest fiind an bun la cireş. Pentru a fi un fermier de succes în domeniu ea spune că trebuie să ai răbdare aproximativ 6 ani, până când pomii fructiferi încep să producă.

Directorul DAJ Caraş-Severin a conchis că „pomicultura este foarte slab subvenționată, deși este sector productiv, deosebit de important pentru țară. Avem speranţa că pomicultura românească are viitor“. Dealtfel, la sediul instituţiei se fac cursuri de calificare în meseria de pomicultor, chiar zilele trecute fiind finalizat un asemenea curs de formare profesională în domeniu: „Cu o suprafață de 11.358 ha de plantații și livezi de pomi fructiferi, județul Caraș-Severin este un pol de favorabilitate pentru pomicultură, a specificat Liviu Munteanu. Pentru a cultiva la potențial maxim aceste suprafețe este nevoie de pomicultori bine pregătiți profesional şi de multe proiecte cu finanțare europeană. Tehnologiile de cultivare, lucrările de întreținere, înmulțire, altoire, tratamentele fitosanitare, recoltare, depozitare, conservare, deshidratare, uscare, sortare, prelucrare, legislația specifică și toată știința pomiculturii este concentrată într-un curs, la care lectori sunt specialiști din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin“.

JCS-Alexandra Gorghiu