Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Ianuarie 2021. Un bărbat coboară pe pista aeroportului Șeremetievo din Moscova din avionul care-l aduce din Germania. Revine după ce, în urmă cu câteva luni, a fost otrăvit, fiind la un pas de moarte. Aveau să fie ultimele sale clipe de libertate. Arestat imediat, condamnat în câteva zile, încarcerat după o lună. 16 februarie 2024. Moare în închisoare. Numele său: Alexei Anatolievici Navalnîi!

Septembrie 1999. Un bărbat privește îngândurat sondajele; de două săptămâni este premierul celui mai mare stat din lume, o țară înglodată în recesiune, tranziție și poverile de fostă mare putere. Peste câteva luni va candida la președinție, cifrele sunt sumbre, iar frica își face ușor loc. Din fericire, câteva zile mai târziu, patru blocuri sar în aer, lăsând în urmă sute de morți. Cecenii, cărora niciodată nu le-a fost rușine să revendice atentate, neagă responsabilitatea. Nu contează. Demonstrația de forță împotriva lor reușește perfect, țara reacționează, alegerile sunt câștigate pe val.

August 2008. Redevenit premier după două treceri pe la președinție, este din nou îngândurat. Fostele colonii, proprietate de drept a patriei mamă, refuză să se supună și se îndepărtează tot mai mult. Cu câteva luni în urmă a amenințat și avertizat la summit-ul NATO, dar degeaba. Dacă ei nu s-au speriat, a făcut-o el și reacționează instinctiv: Georgia.

Februarie 2014. Din nou președinte, privește cu frică și furie cum marioneta sa de la Kiev, care de-abia și-a întors țara către stăpânul de drept, e răsturnată de proprii săi locuitori. Crimeea.

Martie 2015. Teama își face loc chiar și acasă. Victoria fulger nu a împiedicat nemulțumirile oamenilor. A văzut filmul cu Gaddafi ridicat pe sus și verificat cu cuțitul prin locurile sensibile și nu a uitat. Liderul opoziției, Boris Nemțov, este împușcat la doi pași de reședința prezidențială.

Februarie 2022. Frica s-a înrădăcinat bine de tot. Nu de NATO, căci știe prea bine că Alianța nu e nici capabilă, nici interesată să-l atace, ci de puterea Chinei, tot mai capabilă și foarte interesată. Va răspunde fricii cu cea mai mare demonstrație de forță din cariera sa: ocuparea fulger a celei mai întinse țări din Europa. Teama însăși se va teme de el.

Februarie 2024. Urmează alegeri, simplă formalitate, căci e de mult reales, însă nevoia de o victorie adevărată și personală este copleșitoare. În Ucraina, operațiunea militară specială de trei zile se apropie de aniversarea a doi ani, iar în ultimul an a reușit să cucerească doar două orașe cam cât Reșița noastră. Demonstrațiile sale de forță nu mai trec granițele Rusiei.

16 februarie 2024. Omul care și-a înfruntat teama și a avut curajul să se întoarcă să-l înfrunte de unul singur moare în închisoare. Poate moartea unui prizonier izolat într-o închisoare polară va alina teama conducătorului suprem al celei mai mari țări din lume…

Numele său: Vladimir Vladimirovici Putin.

Frica. Cu toții o simțim. Uneori în momente delicate, alteori de-a lungul întregii vieți. Reacționăm la ea. Uneori instinctiv, alteori cognitiv. Diferența e dacă o stăpânim sau dacă ne lăsăm stăpâniți de ea. Alexei Anatolievici Navalnîi a ales calea cea mai grea și a pășit pe ea complet conștient. Nu a ajuns să stăpânească cel mai întins imperiu, ci ceva mult mai important: pe sine însuși. A fost liber până la capăt.

JCS-Nina Curița