Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Începând din 26 mai, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură preia toate cererile de plată ale fermierilor, inclusiv cele pe suport de hârtie.

Cererile astfel depuse vor fi prelucrate de către angajaţii APIA în perioada următoare, iar fermierii îşi vor putea exercita dreptul de a solicita subvenţiile. În momentul depunerii cererii unice de plată, fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a suprafeţelor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor, se arată în comunicatul remis redacţiei de APIA. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere. De asemenea, solicitantul trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate.

Reamintim că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare sau, după caz, să deţină un număr minim de animale. În cazul serelor şi solariilor, suprafaţa minimă a exploataţiei trebuie să fie de 0,3 ha, iar suprafaţa minimă a parcelelor de 0,1 ha. Fermierii trebuie să depună cererile până la data de 15 iunie.