Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – O lucrare deosebit de interesantă a văzut recent lumina tiparului. Este vorba de volumul „Orașul Caransebeș între 1941-1948. File de monografie” al istoricului Constantin Brătescu, fostul director al Arhivelor Naționale Caraș-Severin.

Este al treilea punct de reper dintr-un ciclu de volume despre capitala gugulanilor, în primele două autorul tratând Caransebeșul între anii 1865-1919 și 1919-1941, perioade extrem de bogate în convulsii militare, politice, economice, culturale și religioase. În volumul lansat în Aula „1 Decembrie” a municipalității caransebeșene sunt prezentate informații inedite despre administrația, viața politică, spirituală, economico-socială, despre cultura, învățământul, presa din perioada 1941-1948.

„Acest volum cuprinde o informație extrem de valoroasă și interesantă. În aceste pagini prin viață primari, politicieni, oameni de cultură, profesori, elevi implicați în Mișcarea Legionară, în partidele politice tradiționale sau în începuturile Partidului Comunist Român în acest oraș, dar și muncitori, oameni simpli. În mai 1944, potrivit informațiilor din acest volum, erau aproape 11500 de locuitori în Caransebeș, la aceștia adăugându-se peste 4 mii de refugiați”, a precizat Ovidiu Roșu, actualul director al Arhivelor Naționale Caraș-Severin.

Au existat și alte încercări de a reda istoria Caransebeșului de-a lungul anilor, însă niciunele atât de reușite și de bogate în informație precum cele aparținând istoricului și filologului Constantin Brătescu. „Acest volum, ca și celelalte două, vi le dăruiesc, dumneavoastră și tuturor celor interesați, ca pe o fereastră prin care să descoperiţi adevărul despre trecutul Caransebeşului. Vă mulţumesc tuturor pentru prezenţă, provocare şi încurajările în a duce la bun sfârșit această muncă”, le-a spus Brătescu celor prezenți la lansarea volumului. Iar reputatul istoric nu se oprește aici pentru că lucrează deja la un al patrulea volum despre istoria Caransebeșului, care vizează perioada 1948-1968.