REȘIȚA – Panglica investiției de 8,5 milioane de euro a fost tăiată azi. Primii 20 de angajați lucrează deja la EMZ, intențiile pentru perioada următoare fiind ca numărul acestora să crească la 50-100 în funcție de cerințele pieței. În final se dorește să se ajungă la 500 de angajați, precum și la extinderea și dezvoltarea activității pe partea de cercetare, dar și la implicarea în viața comunității!
Peste 700 de CV-uri au fost primite până în prezent de pe piața locală și din străinătate. Nivelul de salarizare mediu, însă peste piața locală, pare să fie magnetul care-i face și pe cei aflați în străinătate să vrea să revină acasă. Iar EMZ intenționează să păstreze acest nivel de salarizare, întrucât are nevoie de oameni competenți pentru care salariul este un factor motivator. „Compania noastră vrea să se dezvolte și, pentru asta, avem nevoie de oameni pricepuți care să-și dorească să lucreze și să locuiască aici. Am ales Reșița dorindu-ne o locație pentru a deservi Estul Europei. Reșița e locația perfectă pentru că orașul crește și se dezvoltă, existând interes pentru bunăstarea oamenilor la care și noi ne dorim să contribuim.”, a spus managerul general EMZ, Thomas Hanauer.
Conform lui Daniel Olaru, manager EMZ România, la Reșița nu se vrea doar producție, ci și un centru de competență pentru cercetare, dezvoltarea de noi produse noi și chiar aducerea de funcții corporate care să aibă activitate la nivel global. Fabrica inaugurată ieri se va centra pe proiecte noi pentru clienți în majoritate din Bulgaria, Ungaria, România și Turcia, aceștia din urmă prezentând cel mai mare interes și impunând necesitatea unei noi locații EMZ în Europa de Est, pe lângă cea din Cehia. „Construcția fost foarte complexă, clădirea e foarte modernă cu tot ce înseamnă tehnologii de încălzire, răcire, pompe de căldură aer-aer și sisteme fotovoltaice care să ne asigure autonomie fără a fi dependenți de sursa de gaze. Nu există gaz în această fabrică, ci totul se face electric, iluminatul și climatizarea sunt optimizate pentru a consuma cât mai puțin. Am concesionat 45.000 mp de teren care să ne permită să ne extindem pe 22.000 mp.”, am aflat de la Daniel Olaru.
Mai reținem că EMZ este deja parte în consorțiul pentru învățământul dual al Reșiței, dorindu-se cooptarea de personal atât din învățământul liceal, cât și din cel universitar. De asemenea, există deschidere pentru colaborări cu parteneri locali, EMZ având deja furnizori din Reșița și din regiunea Vest și localizându-și în România majoritatea furnizorilor din Germania și Cehia.
Primarul Ioan Popa e optimist că venirea EMZ la Reșița va da încredere și altor companii. „Acum doi ani am avut primele discuții cu EMZ la Reșița. Atunci a fost aleasă Reșița în detrimentul Sibiului și Devei. Anul trecut au început lucrările, însă pașii nu sunt atât de ușori pentru că deciziile se iau greu și de multe ori sunt subiective. Dar am reușit să convingem, iar faptul că lucrările au decurs bine și resursa umană există dovedesc că am fost onești. Mă bucură asta pentru că e ca o carte de vizită pentru oraș. Încerc să induc în managementul EMZ încredere pentru dezvoltare și cercetare. În viitor, sigur vom găsi modalități prin care EMZ să-și dezvolte aria de competențe aici, pentru că Reșița și Banatul de Munte au în ADN tehnologia, industria și creativitatea și sunt convins că putem reconstrui pe ceea ce a avut Reșița în ultimii 250 de ani.”, a încheiat Ioan Popa.
JCS-Ionel Ivașcu