Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu mai puţin de 262 de cazuri de mare evaziune au ajuns anul trecut în faţa organelor judiciare, şi alte 97 în primele patru luni ale lui 2015.

Cine ar fi crezut că şi Caraş-Severinul se află pe lista Fiscului pentru cazuri de mare evaziune, unde prejudiciul este, în lei, de ordinul sutelor de mii şi a milioanelor de euro? Şi asta nu e tot! În primele patru luni ale acestui an, în judeţele din vest, proporţiile fenomenului au atins cote atât de mari încât valoarea prejudiciului este 443% mai mare decât anul trecut. Comparativ, la nivel naţional, prejudiciul a crescut cu 172%…

Ei bine, potrivit Fiscului regional, în judeţele din zona de vest, structurile cu atribuţii de inspecţie fiscală au înaintat organelor de cercetare, anul trecut, un număr de 262 de sesizări penale pentru cazuri de mare evaziune. „În primele patru luni ale anului 2015, Inspecţia Fiscală din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice din Timişoara a înaintat 97 de sesizări penale privind cazuri de mare evaziune, valoarea prejudiciilor descoperite fiind de peste 552.429.912 lei“, ne informează directorul general al regionalei, Ioan Dragomir. Ceea ce înseamnă că, în medie, în fiecare dosar, statul a fost prejudiciat cu peste 5,69 milioane de lei.

„Numărul cazurilor de mare evaziune instrumentate de Inspecţia Fiscală şi finalizate cu înaintarea sesizărilor penale a fost de 97, vizând tot un număr de 97 operatori economici. De asemenea, dintre cele 97 de sesizări penale înaintate organelor de urmărire penală, în primele patru luni ale anului, 39 vizează operatori economici de tip «fantomă» care au adus prejudicii de aproximativ 61.104.085 lei“, ne mai informează directorul DGRFP Timişoara.