Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta pentru că, din cauza unor „îmbunătăţiri“ legislative, reforma în sănătate impune angajarea de medici cu normă întreagă.

În vreme ce româncele trudesc pe bani frumoşi pentru îngrijirea la domiciliu în afara graniţelor ţării, din păcate, acest domeniu nu mai este profitabil la noi, din cauza noii legislaţii, care a introdus obligativitatea angajării unui medic cu normă întreagă. Este motivul pentru care anul acesta nu s-a prezentat încă pentru contractare nici un furnizor de acest gen, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin făcând apelul contractării printr-un nou termen. Situaţia creată este cauzată de sumele mici pe care CJAS le are în buget pentru decontarea acestor servicii: „La nivelul judeţului nostru, a precizat ec. Mirela Zeman, director relaţii contractuale, bugetul a fost, undeva, la 160 – 180 de mii de lei, ceea ce a făcut ca CJAS să aloce pe an o sumă în medie de 15 – 20 de mii de lei pe lună pentru aprobarea deciziilor de îngrijiri la domiciliu. Această sumă nu a fost atractivă pentru furnizori, pentru că de la 1 aprilie legislaţia s-a modificat. A fost introdusă obligativitatea angajării unui medic cu normă întreagă. Salarizarea unui medic cu normă întreagă presupune un efort financiar al respectivei societăţi comerciale. Automat, domeniul nu a mai devenit atractiv pentru furnizori. Dacă pînă la 1 aprilie nu exista obligativitatea unui medic angajat, ci doar asistenţi medicali care să presteze servicii de îngrijiri la domiciliu, de anul acesta a fost introdus şi un medic cu 7 ore, ceea ce a făcut ca aceşti furnizori să nu mai dorească să continue relaţiile cu noi“.

Furnizorii de servicii de asistenţă medicală în domeniul îngrijirii la domiciliu şi în cel al ambulatoriului de specialitate pentru specialităţile clinice sunt aşteptaţi pentru contractări, noul termen pentru acest tip de servicii medicale fiind data de 27 august. Exact în acea zi, furnizorii de servicii, autorizaţi şi evaluaţi, trebuie să depună cererile însoţite de documentele necesare contractării. „În situaţia în care furnizorii vor depune cererile însoţite de documente la alt termen decât cel comunicat prin prezentul comunicat, nu vor desfăşura activitate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate până la termenul următor de contractare“, avertizează reprezentanţii Casei într-un comunicat remis redacţiei.