Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – A prins două proiecte din patru depuse pe „Anghel Saligny”, iar Primăria Caransebeș își pune acum mari speranțe și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)!

Și pe această linie de finanțare, municipalitatea și-a făcut temele din timp și a depus mai multe proiecte, chiar zilele trecute aleșii locali aprobând câteva documentații în acest sens.

„Au fost aprobate cinci documentații tehnice la faza DALI, pentru internatul de pe Popeea, Generală 8, Generală 2, Grădinița PP4 și Liceul Decebal. Toate acestea au fost deja depuse pe PNRR pentru eficientizare energetică, așteptăm răspunsul celor de la București să vedem dacă primim finanțare, iar în etapa a doua trebuie să prezentăm DALI-urile. Noi deja ne-am pregătit, le-am aprobat. Liceul Decebal, fiind o clădire mai mare, are o valoare de două milioane de euro, acolo mai sunt și ceva lucrări ce trebuie să le suportăm din bugetul local. Școlile generale undeva la 600-800 de mii de euro fiecare, internatul tot în jur de două milioane de euro pentru că e o clădire mare și într-o stare de degradare foarte avansată”, sunt câteva din detaliile oferite de directorul Direcției Strategii Dezvoltare, Liviu Jigoria-Oprea, despre unele din proiectele depuse pe PNRR.

Primarul Felix Borcean a ținut să precizeze că nu e așa ușor cu aprobarea proiectelor, care poate dura și ani de zile. „Sunt proiecte la care s-a lucrat foarte mult, dar poate peste 2-3 ani o să vedem cu adevărat la modul concret rezultatele acestor proiecte”, a punctat Borcean, adăugând, mai ales că e și cadru didactic, că „școlile din Caransebeș vor arăta cam cum arată în Reșița, după ce proiectele vor fi finalizate, e cam același stil”.

Potrivit directorului Liviu Jigoria-Oprea, tot pe PNRR s-a depus și Biblioteca Municipală „Mihail Halici” pentru reabilitare energetică: „Valoarea e de 200-300 de mii de euro, e o clădire mai mică și va fi o altă soluție tehnică pentru că e monument istoric și nu putem interveni pe fațadă cu izolație”.

JCS-R.M.