Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Drumurile Şucu-Olteana şi Vâlsan-Şaua Jigoriei au trecut în administrarea judeţului, iar când se vor găsi bani vor fi reabilitate!

Într-una din şedinţele recente ale Consiliului Județean Caraș-Severin s-a aprobat trecerea a două drumuri forestiere din administrarea Romsilva în domeniul public al județului și administrarea județului. Mai exact, CJ va administra tronsoanele Șucu – Olteana, (9,68 km) și drumul forestier Vâlsan – Șaua Jigoriei, care va lega cândva stațiunile Poiana Mărului și Muntele Mic, unind DJ 683 – Zăvoi – Măru – Poiana Mărului și DJ 608A – Caransebeș – Zervești – Turnu Ruieni – Borlova – Stațiunea Muntele Mic. Astfel, după cum se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre, o să se scurteze distanţa dintre cele două stațiuni, timpul parcurs, iar în sezonul de iarnă traficul este decongestionat.

Liderul PMP, Ionuț Popovici, nu a votat proiectul, spunând că trebuie avut grijă de actuala reţea de drumuri şi abia apoi să fie preluate altele. „Rețeaua de 878 de kilometri de drumuri județene este suficientă în acest moment și, înainte de orice, ar trebui să ne îngrijim de ceea ce avem și, după aceea, să ne mai încărcăm cu altele. Și mai intervine o problemă. În momentul în care noi îl preluăm, trebuie să avem grijă de el, pentru că dacă noi nu vom avea sursă de finanțare în următorii doi, trei, patru ani, va fi destul de greu. Trebuie deszăpezit, pietruit, trebuie făcute lucrări de întreținere şi rigole, toate acestea înseamnă bani! De asta vă spun că eu cred că ar fi mai bine să-l preluăm imediat ce găsim pentru el și o sursă de finanțare, căci odată ce l-am luat, cheltuim bani cu acest drum! Noi acum nu avem bani“, a precizat Popovici.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, a clarificat lucrurile spunând că, în următorii ani, se vor identifica sursele de finanțare şi pentru modernizarea drumului, fără să fie afectat bugetul pentru drumuri judeţene: „Dacă nu-l vom prelua acum, nu putem găsi nicio sursă de finanțare, iar lucrările care s-au făcut în ultimii 10 ani, eu cunoscând drumul acesta destul de bine, nu au fost atât de costisitoare. Eu cred că, pentru următorii cinci ani, până când vom găsi o sursă de finanțare, întreținerea va fi minimală și, oricum, circulația nu va putea fi făcută până la reabilitarea lui, pentru că nu este propriu circulației mașinilor mici, deci va rămâne tot un drum care va fi exploatat de către cei care au exploatări forestiere acolo“.

În momentul în care drumul va fi administrat de Consiliul Judeţean, întreținerea va fi tot în sarcina acestuia, motiv pentru care consilierul judeţean Mihai Bona a atras atenţia că de acel drum se vor folosi toţi agenţii economici din zonă, inclusiv Direcţia Silvică: „Domnule președinte, va fi un drum care va deservi atât Direcția Silvică, cu agenții economici care lucrează, dar în momentul în care dumneavoastră îl preluați, noi nu vom mai putea face nici cea mai mică reparație de întreținere, pentru că o să vă aparțină“.

Drept răspuns, preşedintele CJ a spus: „Păi trebuie să ne și asumăm ceva. Dacă nu ne asumăm nimic, nu mai facem nimic!“.

JCS-Nina Curiţa