CARAŞ-SEVERIN – „Credeţi-mă că au făcut rapoarte pentru lucrări efectuate cu tractor care nu mai circulă în România de ani de zile, dar de hoţi ce sunt nu au ştiut că acel tractor nu mai există“. Sunt afirmaţii făcute de preşedintele Consiliului Judeţean în plenul şedinţei de joi a forului decizional, în momentul în care s-a discutat despre banii judeţului proveniţi din excedentul bugetar!
Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean a vizat utilizarea unei sume de 49,9 milioane de lei din excedentul bugetar al judeţului, de 50,5 milioane de lei, pentru anumite cheltuieli. „În 31 decembrie am aflat cu uimire că există un excedent bugetar atât de mare, de peste 50 de milioane de lei, din lucrări neefectuate. Sper să fie un lucru bun pe de o parte şi să nu fim taxaţi de Guvern, adică să ne dea bani mai puţini anul acesta. Ne-au rămas bani în buget pentru că au fost investiţii programate dar nerealizate, apoi reparaţii pe la drumuri judeţene neefectuate din diverse motive“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.
Flavius Nedelcea, consilier PRO România, a întrebat dacă administraţia judeţeană este la zi cu plăţile pentru lucrările efectuate. Răspunsul preşedintelui Dunca a fost prompt: „Nu plătim nimic fără să verificăm lucrările în teren. Sunt multe plăţi efectuate de-a lungul timpului pentru lucrări nerealizate dar recepţionate, sau plăţi pentru lucrări care se suprapun“.
Consilierul PSD Ioan Crina, i-a spus şefului judeţului să le facă publice: „Vă rog, dle preşedinte, să le faceţi publice cât mai repede. Vreau să le văd. Pentru că tot aud aceste lucruri“.
Preşedintele Consiliului Judeţean a spus: „Dle Crina, de ce nu veniţi la mine să vorbim. Eu am nevoie să fiu ajutat, am nevoie de sfaturi şi de experienţa dvs, a consilierilor judeţeni. Veniţi la mine să vă arăt ceea ce am descoperit. Avem excedent bugetar pentru anumite lucrări, iar pentru unele care ne sunt necesare acum nu avem niciun ban. Ciudat, nu? Nu reuşim să reziliem contractele păguboase pentru că aşa sunt făcute. Avem tronsoane de drumuri plătite şi neexecutate. De exemplu, o firmă are 3 angajaţi, dar a făcut 6800 de ore în 2 săptămâni. Am întrebat unde a fost folosit peisagistul 400 de ore. Au raportat că au strâns 70 de mc de pe marginea drumului de răşinoase, am întrebat unde s-au făcut aceste lucrări. Au raportat lucrări făcute cu un tractor ce nu mai există în România de zeci de ani, dar de hoţi ce sunt nu au ştiut de inexistenţa acelui tractor. Veniţi să vă arăt toate astea pentru că eu sunt la birou toată ziua“.
Social-democrata Gabriela Stuparu îi spunea preşedintelui să facă plângeri penale pentru toate neregulile. „Am făcut. Multe nereguli sunt transformate în plângeri penale. Eu nu doresc decât ca resursele financiare ale acestui judeţ să fie corect folosite, în interesul judeţului. Credeţi-mă că sunt înconjurat de hoţi!“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca.
Într-un final, banii din excedentul bugetar au fost aprobaţi în scopul folosirii pentru diverse lucrări. Unele din sume merg pentru repararea unor drumuri, iar cu 8,5 milioane de lei se va rambursa la CEK Bank un credit contractat în urmă cu mai mulţi ani.
JCS-Nina Curiţa