Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – În următoarele două săptămâni se va decide cum vor fi împărțiți cei 3 milioane de lei!

Una dintre variantele discutate la întâlnirea primarilor din județ cu președintele Consiliului Județean (CJ), Romeo Dunca, a fost ca banii să fie împărțiți egal fiecărei primării. Variantă neagreată întrucât porțiunile degradate și gradul de degradare variază de la o comună la alta. De asemenea, unele primării au beneficiat sau vor beneficia de lucrări la drumurile județene din zonele lor. Altele, precum Eftimie Murgu, Lupac, Brebu Nou, Răcășdia sau Berzovia s-au arătat dispuse să renunțe la partea care le-ar reveni lor dacă banii ar fi împărțiți egal. Președintele CJ a propus ca banii să meargă spre drumurile comunale cele mai degradate, însă un răspuns clar va fi dat peste două săptămâni, răstimp în care problema va fi analizată atent.

Între comunele care sigur nu vor renunța la partea lor este Măureni. Scriem asta după intervenția primarului Brian Filimon. Acesta a semnalat starea drumului de 8 km care traversează comuna legând județele Caraș-Severin și Timiș, dar și localitățile Măureni și Șoșdea, pe 5 km. „De când sunt primar am tot renunțat la banii pentru drumuri comunale. Pe viitor n-am să mai pot renunța la suma cât de mică pentru drumul nostru comunal. întrucât e foarte degradat și nu am prins finanțare pe nicio măsură. Ar trebui să găsim o variantă și pentru drumurile comunale, chiar dacă banii pentru cele județene sunt foarte puțini”, afirma primarul din Măureni.

Primărița din Ramna, Magdalena Ciurea, a vorbit despre drumul de 7,3 km dintre Ramna și Valeapai. Deși drumul e pe lista sinteză a CNI, compania nu mai dă niciun semn în legătură cu drumul ale căror costuri trebuie actualizate. Motiv pentru care dna primar sugerează găsirea unei alte surse de finanțare.

O altă problemă a fost cea semnalată de primarul din Gârnic, Nicolae Tismănariu. Acesta a vorbi despre DJ 571A Dunăre-Gornea-Sichevița-Gârnic-intersecție cu DJ571, pe care nu l-a văzut pe nicio listă nici anul trecut și nici acum. „De două luni, de la Sichevița la Gârnic circulă doar tractorul. Luna trecută am contractat o firmă, a venit în 23 decembrie și-n 25 a finalizat lucrarea. Am lucrat noi cu oamenii noștri ca să reparăm drumul județean și am luat amendă de la Parcul Natural Porțile de Fier. Acel drum n-a văzut un petec de asfalt de ani de zile. Oamenii sunt nemulțumiți în toată zona. Oameni de la Berzasca și Sichevița vin la lucru la Gârnic. În zonă avem unitatea militară care e strategică în zonă. Am tot prezentat situația la Consiliul Județean dar nu se face nimic. Ar trebui reparați 2 km, strictul necesar. Veniți cu utilaje, băgăm noi pietriș”, s-a adresat primarul Tismănariu președintelui CJ care a promis că va analiza situația.

JCS-Ionel Ivașcu