Caraş-Severin, Romania

BUCHIN – De la Poiana Buchin până în satul uitat de lume, turiștii care vor să viziteze pitoreasca așezare vor ajunge pe un drum asfaltat. Deocamdată, Drumul Comunal 13, pentru că despre această rută vorbim, e doar din pământ și piatră!

Chiar și așa, mai ales că Lindenfeld, care în limba germană înseamnă „Câmpul cu tei”, e deja inclus în Via Transilvanica, amatorii de drumeții, de liniște, de peisaje extraordinare continuă să poposească, fie doar și pentru a-și trage sufletul, în mica așezare cu 61 de case părăsite. Iar pentru ca aceștia să aibă un drum mai accesibil, Primăria Buchin a obținut finanțarea prin Programul „Anghel Saligny” pentru „Modernizare drum comunal Lindenfeld în comuna Buchin, județul Caraș – Severin”, adică 6.093.324,30 de lei, bani cu care se speră că se va asfalta integral porțiunea de la Poiana până la Lindenfeld.

Satul Lindenfeld a fost fondat în anul 1828 de 38 de familii de germani veniți din Boemia, find la acea vreme granița militară a Imperiului Austriac. De mai bine de 30 de ani însă, satul e părăsit, ultimul său locuitor decedând în 1998, într-un accident la Caransebeș. Totuși, casele ridicate de coloniștii germani au dăinuit în timp, și chiar dacă acum nu mai sunt locuibile, în interior sunt exact ca în momentul în care au fost părăsite, cu obiecte, tablouri, poze, haine sau mobile. Ceea ce turiștilor care vin în drumeție, pe jos, cu bicicleta, motorul sau mașina de teren, le place să vadă, asta însemnând că potențial pentru dezvoltare turistică ar fi. Rămâne de văzut cât de rapid se va mișca Primăria Buchin cu modernizarea drumului…

JCS-R.M.