Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – O lecţie de economie în care prezentul seamănă a apocalipsă salvată muncitoreşte din ţara de departe.

Rugăciunile foştilor actualilor şi viitorilor agenţi economici cărăşeni au fost ascultate şi, după 27 de ani de aşteptare, în care tot ce a fost bun a fost distrus, avem soluţia: investitorul chinez care va veni în urma oportunităţilor prezentate de Camera de Comerţ şi Industrie bilaterală România – China, sucursala Caraş-Severin. Clarificările au venit din partea omului venit de la Centru, direct de la Camera din Bucureşti, care a prezentat înfloritoarea economie chineză, folosind cifre drăguţe şi covârşitoare, de genul miliardelor de dolari şi a trilioanelor, de la investiţii în ţări dezvoltate din Europa la deficitul economiei noastre faţă de cea chineză. Din păcate, parlamentarul Florea Voinea – reprezentantul de la Centru, prim vicepreşedintele Camerei şi prieten intim cu premierul Chinei – a trecut la realitatea Caraş-Severinului: CM Bocşa e ruină, la UCMR e dezastru (moment aprobat de directorul Cosmin Ursoniu, prezent la conferinţă), la Oţelu Roşu fără intervenţia domniei – sale nu s-ar fi trecut în curând la producţia de ţaglă, în Herculane ar fi jale fără investitorul adus de domnia – sa şi alte lucruri care i-au făcut pe oamenii de afaceri cărăşeni să pună capul în pământ. Dar gata! Vin chinezii şi, ca dovadă, a adus doi dintre ei la Reşiţa.

De aceea, cărăşenii, fie ei primari sau oameni de afaceri, vor veni în asociere cu „ce a mai rămas pe-aici“. Mai mult, chinezii sunt şi buni samariteni, pentru că nu le trebuie prea mult profit. Cel puţin aşa a explicat Voinea. Asta o fi politica economică a Chinei… Că e chestiune de politică nu a negat nici parlamentarul şi nici presa nu s-a îndoit, văzând în sală oameni de afaceri cărăşeni care au activat susţinut în politică – un fost viceprimar, un fost consilier judeţean, un actual preşedinte de partid – şi care au luat frâiele camerei bilaterale în mână pentru a oferi oportunităţi agenţilor economici chinezi.

Întrebat despre respectivele oportunităţi, preşedintele camerei cărăşene, Gheorghe Filipescu, a explicat, secondat de parlamentar, că „e vorba de un cadru organizat, de care era absolută nevoie“. Deşi nimeni nu a împiedicat capitalul chinez să pătrundă pe piaţa cărăşeană. Dovadă cei opt agenţi economici care au adus capital chinezesc la noi în județ. Mai rămâne să-i atragem pe ceilalţi 1,6 miliarde, sau măcat o bună parte din cei întreprinzători. Pentru că sunt muncitori, şi asta a confirmat şi unul dintre afaceriştii chinezi prezenţi la conferinţă, domnul Huang. „Vreau să ajut, să testăm piaţa, să aflăm mai multe despre județ, ca să facem afaceri. Noi, mai mult pe internet, nu am fost la Herculane încă, nici măcar ca turist, pentru că muncesc mult, dar o voi face când am timp“.

Ce să mai vrem? Oamenii sunt muncitori, au cea mai bănoasă economie mondială, nu vor profit mare şi, mai ales, potrivit senatorului Florea Voinea, e ultima şansă când vor să investească serios în România, graţie relaţiilor de prietenie de până acum. De acum vorbim doar de calitate în economia cărăşeană, adusă de prietenii chinezi. Deocamdată, 14 firme cărăşene s-au înscris în proaspăta organizaţie şi aşteptăm chinezii să le prezentăm oportunităţile.