Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Salvarea arborilor seculari din Domogled, Semenic şi parcul natural Bucegi! Asta îşi doresc de sărbători activiştii de mediu de la Agent Green!

După protestul spontan organizat acum câteva zile de Agent Green la Reşiţa şi în Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, activiştii de mediu au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru susţinerea proceselor intentate în instanţă împotriva Romsilva şi Ministerului Mediului. Activiştii de la Agent Green se luptă în instanţele de judecată pentru salvarea pădurilor seculare din trei parcuri naţionale, două fiind din judeţul Caraş-Severin: Domogled-Valea Cernei şi Semenic-Cheile Caraşului.

Cătălina, avocata Agent Green, a salvat deja zeci de mii de hectare de păduri seculare în instanţă, în cele peste două sute de procese pe care le-am deschis în ultimii ani. Practic, munți întregi cu tot cu râurile lor au fost eliberați de tractoare și drujbe, tăierile aprobate de Ministerul Mediului fiind blocate în instanțele de judecată în zone precum Munții Maramureșului, Godeanu, Cernei, Mehedinți și Bucegi. Cătălina este pregătită să înceapă noi procese în numele Agent Green, dar trebuie să continue procesele începute deoarece de fiecare dată când câștigăm, Ministerul Mediului și Romsilva fac recurs și chiar căi extraordinare de atac. Fiecare nouă instanță costă bani mulți și, adesea, judecătorii ne forțează să plătim experți autorizați care să măsoare impactul asupra mediului cauzat de tăierile planificate. Aceste costuri uriașe trebuie plătite tot de noi. Putem face asta doar din donaţiile primite. Ajută-ne să luptăm în 2023 pentru a salva păduri seculare din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, Parcul Natural Bucegi şi Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului. Te vom ține la curent despre evoluția proceselor. Oricât este de puternică și de rezilientă, iată că soarta naturii se decide adesea în instanță și depinde de implicarea fiecăruia. Donează și dă vestea mai departe, pădurea încă este în picioare și o poți salva. Nu uita să pui și natura pe lista cadourilor de sărbători! Fiecare contribuție contează, atunci când miza se numără în arbori seculari pe care nu-i mai putem avea înapoi, în poluarea care nu ne mai poate reda sănătatea sau în biodiversitatea pierdută pentru totdeauna“, au transmis recent reprezentanţii Agent Green.

JCS-Nicoleta Moraru

FOTO: Agent Green