Caraş-Severin, Romania

VĂLIUG – Festivalul de jazz începe miercuri, dar muzica bună nu va ține loc de pus capul pe pernă!

Incinta în care se desfăşoară concertele din cadrul Gărâna Jazz Festival depăşeşte cu mult, ca număr de locuri, capacitatea de cazare „oficială“ din toată zona. Potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, numărul structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare clasificate de pe raza UAT Brebu Nou este de 19, cu 162 camere cu 344 de paturi (din care la Gărâna 12 structuri, cu 85 de camere şi 177 de paturi). Comparativ, UAT Văliug dispune de 22 structuri de primire, cu 270 de camere şi 573 de paturi, astfel că putem afirma că „dormitorul“ propriu-zis al festivalului de la Gărâna se află în vecini.

În general, cele 917 locuri de cazare din perimetrul Crivaia, Văliug, Semenic, Gărâna şi Brebu Nou sunt rezervate cu mult timp înainte de eveniment, ca şi cazările „la particulari“, al căror număr este dificil de estimat. În afara acestor două variante, în absenţa unui camping clasificat, mai există posibilitatea cazării în luminiş sau poieniţă, în cortul, autoturismul sau rulota personale. Sunt însă cunoscute şi cazuri în care amatorii de jazz au fost nevoiţi să opteze pentru cazări mai îndepărtate, care presupun naveta la Reşiţa sau împrejurimi.

În ceea ce priveşte structurile clasificate de alimentaţie publică, mai mult de jumătate dintre acestea se află tot la Văliug (19, cu 1.273 de locuri), în timp ce la Brebu Nou sunt 9, cu 527 de locuri şi la Gărâna doar 4, cu 248 de locuri. Din fericire, se poate opta aproape non-stop şi pentru meniuri tradiţionale, „la botul calului“, chiar în incinta din Poiana Lupului.

JCS-Walter Fleck

FOTO: Gărâna Camping