Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Este una din întrebările pe care şi le-a pus fostul premier Ludovic Orban, prezent vineri, 22 ianuarie, în oraşul de pe Clisura Dunării. Şeful liberalilor a promis că se implică neapărat în aducerea unui investitor la Moldova Nouă!

„De ce sârbii, la Maidanpec, exploatează cupru și este o afacere profitabilă, iar la noi mina de cupru a fost pusă pe butuci? Societatea este astăzi în lichidare, în condițiile în care, dacă ar fi fost privatizată în mod eficient la timpul potrivit, probabil că astăzi era în funcțiune“, spunea Orban. Fostul premier a vorbit şi despre importanţa fluviului Dunărea, exprimându-şi însă regretul că „această resursă formidabilă pe care o avem nu este utilizată pentru că România de astăzi nu a avut capacitatea să facă lucrări pentru asigurarea standardelor de navigabilitate pentru toți operatorii care și-ar dori să utilizeze fluviul pentru a transporta marfă sau pasageri“.

Moldomin a intrat în faliment în 2010, din cauza datoriilor acumulate. Potrivit evaluării lichidatorului judiciar, Moldomin deține rezerve de 200 de milioane de tone de cupru în zăcământul de la Moldova Nouă, reprezentând circa 30% din rezervele totale de cupru ale României. Aşa că dacă Dunărea nu va fi sufocată de vase de mărfuri şi croazieră, poate totuşi liberalii, în actuala guvernare, vor reuşi să facă ceva pentru pentru milioane de tone de cupru ce zac neexploatate…

JCS-N.C.