Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este întrebarea pe care o ridică din ce în ce mai mulţi. Să fie oare de vină salariile prea… mari şi lipsa unei autostrăzi?

Despre seriozitatea investitorilor care au zâmbit malurilor Bârzavei s-a tot vorbit. Unii au vrut să facă aici cel mai mare tort, iar apoi să dea bir cu fugiţii, alţii ne-au promis afaceri pe toată suprafaţa parcului industrial, dar marile lor dezvoltări încă nu şi-au arătat nici colţii, iar alţii, în intenţia de a clădi, au săpat mai întâi, făcând teoria solului şi a subsolului.

Un punct de vedere puţin diferit ne oferă unul dintre oamenii care a participat la multe din negocierile cu investitorii care au curtat Cetatea de Foc a Banatului Montan, dar care, după toate demersurile, s-au răzgândit, lăsând în urmă acelaşi oraş vlăguit de investiţii şi locuri de muncă.

Caius Isac, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ne explică: „Noi nu avem pârghii să creăm locuri de muncă, am fost la mai multe negocieri în acest parc industrial şi le-am prezentat situaţia, Reşiţa chiar ar putea să fie o opţiune pentru investitori, fiind şi un centru universitar şi un oraş fost industrializat, chiar avem aici multe persoane cu grad ridicat de specializare şi experienţă. Totuşi, mai toţi investitorii se întreaptă spre zone unde se plăteşte mai puţin“.

În viziunea şefului instituţiei cu cel mai mare rol în domeniul pieţei muncii, o altă problemă pentru care investitorii ne ocolesc o reprezintă infrastructura rutieră. Şi nu e vorba despre faptul că drumurile ar avea gropi, ci despre izolarea urbei de mari artere destinate transportului. În fond, pe la Reşiţa nu trece nici vreo autostradă, nici vreun drum european. În plus, de la Reşiţa la primul aeroport internaţional, cel din Timişoara, ne despart 100 de km, iar până la primul port, cel de la Moldova Veche, în jur de 97 de km…

13 Comments

 1. Da pe dracu, de unde sa se indrepte spre orase cu salarii mai mici, se indreapta spre orase unde li se concesioneaza terenul aferent afaceri pe care investitori vor sa o dezvolte, nu ca la Resita unde domni de la primarie, NU concesioneaza parcul industrial ci il inchiriaza, pai ce investitor va fi asa prost sa faca afaceri de lunga durata pe un teren inchiriat NU concesionat….Nu-i doare in cur pe nimeni de situatia resitenilor,doar de buzunarele lor, resiteni sunt buni doar cand vine vorba de votat…..mirati-va de ce au plecat din Resita peste 30000 de persoane, ramanand in jur de 65.000, de bine ce este……

  • Leopold Bloom Reply

   Aici cred ca e un pic fortat ce citesc pe la comentarii. Nu zic ca nu este important suportul de la centru dar nu uitati ca Resita, de exemplu, a mai avut si in trecut suportul „Centrului” si nu a prosperat foate mult. Acum Resita o sa beneficieze si de Guvern PSD si de Presedinte PSD si de primar PSD si probabil si pe la Consiliul Judetean o sa isi consolideze influenta, asa ca normal ar fi sa se „miste” ceva. Lucruile insa nu sunt asa de simple, degeaba esti regele din Micul Print, ai planeta ta si domnesti numai tu pe ea. Ca ma gandesc ca orice primar sau orice presedinte de consiliu judetean vrea binele cetatenilor, asta nu inseamna ca lucrurile se schimba implicit. Banii ceruti mereu de la „Centru”, postura de principal actor economic al statului, concurenta facuta privatilor, politizarea economiei, sunt relele mari. Scaparea care ar fi? Inertia. Cred ca atunci cand peste tot in Romania o sa fie bine si foarte bine, va fi si la Resita si in CS la fel. CusStima,
   L. Bloom

   • Sau cu alte cuvinte spus : INCAPACITATE MANAGERIALA SI POLITICA MAXIMA…asta conduce mirificul nostru judet….

    • Exact Gigi Against. Exact. Si daca meri in „sus” Romania este Caras si UE este „Centrul”. Gandeste-te ca mare parte din masurile luate in ultimii ani, de fapt inainte de a intra in NATO (2004) , in Romania, au fost „inertial-impuse”. Mitul „principelui strain” (vezi unul dintre cei mai iubiti „romani” Carol I) nu este chiar mit, are multe elemente de realism. De multe ori ma gandeam, oare noi astia care comentam si suntem in afara deciziei am face altfel daca am fi la putere?! Prezum ca eu nu as face foarte altfel fata de ceea ce fac actualii conducatori. Probabil insa ca as incerca sa fiu olecuta mai putin autist atat la ceea ce zic oamenii „neimportanti” dar multi ai tarii/comunitatii mele, de asemenea as incerca sa import „roata” nu sa inventez eu, mai ales daca vad ca sunt fara viziune si incapabil. L.B.

 2. …..”spre zone unde se plăteşte mai puţin” POFTIM??? Domnu Caius pe ce planeta locuiti??? Sau cine e INTELIGENTUL care va furnizeaza astfel de ABERATII??? Stiti ca in Administratie de exemplu se angajeaza persoane pe minim?? Ca un om cu 8-9 ani vechime are putin peste 800 lei in mana? ca la privat ti se da maxim 700??? Ce Dumnezeu, de unde scoateti asa aberatii???????

  • Astia nu au rusine oameni buni,vin cu fel si fel de motive si aberatii tampite ca sa ascunda incapabilitatea lor.Adevarul este ca nu asunt capabili de nimic ,nici la primarie nici la consiliu,peste tot politicul dicteaza.Decat sa ies sa dau asemenea declaratii cum da acest domn,mai bine stau dracu acasa.Toata lumea se plange de primar si de restu dar cand se intalnesc cu ei le pupa toti mana.

 3. domnule ziarist,in privinta salariului cred ca sunteti intr-o mare erata……ati stat de vorba vreodata cu muncitorii care vin la Caransebes cu autobusul la munca ce salariu au?va spun eu:minimul pe economie….si totusi in Caransebes sunt locuri de munca mai multe decat in Resita

 4. Fug pentru ca tinerii au plecat de mult prin alte zari, iar cei ramasi sunt atat de fuduli in prostia lor, ca fac concurenta celor din Fierbinti. Ar fi trebuit sa planga cand vedeau imaginile cu copii lor stand la cozi chilometrice prin alte tari, sa voteze un viitor mai bun la care sa se reintoarca, iar parintii lor ii tin acolo departe prin votul lor. Ar trebui sa planga daca se uita la ce administratie exista in alte localitati apoi sa se uite catre Frunza al lor pe care il voteaza de atatia ani, adancinduse in saracie si mizerie.Ar mai trebui sa se uite fiecare in oglinda, sa vada daca nu ar trebui sa faca fiecare din ei cate ceva in loc sa stea cu mana intinsa dupa pomana la autoritati si sa-si planga soarta. Cand am vazut harta de votare rosie la Caras, mi-a venit sa plang de rusine, ca asa zisul Banat montan se poate alatura prin votul lor celor din Fierbinti in loc sa aleaga calea normala a regiunii de care istoric apartin, si poate asa au si explicatia fugii investitiilor 🙂

 5. D-l SF si ceilalti edili ai judetului s-au orientat permanent gresit. Astfel dupa anul 2003 orientarea catre Partidul Democrat a fost gresita. D-l SF a fost marginalizat de partid si nu a putut face fata rechinilor de la Centru si mai ales rechinului in varsta de 63 de ani. Varianta PNL incepuse sa dea roade insa si aici aripa aleasa de d-l MV a fost…nenorocoasa. Ca sa nu mai avem….ghinion este necesara schimbarea macazului. Cel tare este d-l Victor iar politica centrala este de omogenizare Timis cu Caras. Dumnezeu spune sa te ajuti singur dar cum sa o faci cand ai acumulat in ultimii 10 ani o datorie externa in crestere de la 12 la 97 de miliarde de euro iar bancile germane, austriece au dobanzi de imprumut de 16% ?

 6. iulicafarafrica Reply

  acest individ de la forțele de muncă,pus politic,fuge de adevăr ca tacsu’-victorvaginelponta. păi dracu s-ar duce la Sebeș,cale de încă 200 km,să facă fabrici,când Reșita e la 100 km de Timișoara .problema e de fapt de cât de mare a fost șpaga cerută de onor administrația locală.eu mă mir câtă prostime poate să fie în Caraș,unde toată industria a murit în mare măsura datorită psd-ului.unde mai pui că același psd a dat și mare parte din păduri și lacuri la rușii de la tmk.’nu că pe vremea portocalie ar fi fost mai breji!

Adaugă comentariu