Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mai mulţi cititori ne-au întrebat care este utilitatea creditului a cărui contractare a fost aprobată în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean. Deşi noi am scris chiar în ediţia de după şedinţă, ne face plăcere să ne lămurim cititorii.

Atunci când am publicat un scurt rezumat al ultimei şedinţe a CJ, Jurnal CS a făcut precizarea că acel credit vizează cofinanţarea proiectelor europene care se derulează în Caraş-Severin. Chiar preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde, spunea că bugetul judeţului pe 2012 va fi completat cu 400 de milioane de lei, bani proveniţi din fonduri europene.

„La ora actuală, o instituţie publică se finanţează primordial din fonduri europene“, spunea şeful judeţului. Cele două proiecte majore care au necesitat accesarea acestui împrumut sunt modernizarea în continuare a DJ 582 Văliug – Slatina Timiş şi Sistemul integrat de managament al deşeurilor (investiţie nouă). Consiliul Judeţean, în calitate de beneficiar al acestor investiţii, trebuie să asigure cofinanţarea acestora cu 13.205.000 de lei la primul proiect, respectiv aproape 87 de milioane de lei pentru al doilea. Şi pentru că în bugetul propriu nu s-au putut identifica surse proprii pentru asigurarea acestor sume, s-a apelat la creditul de 100 de milioane de lei. „Această sumă va fi folosită exclusiv pentru participarea Consiliului Judeţean la cofinanţarea proiectelor europene“, spunea Sorin Frunzăverde.

Împrumutul a fost trecut în serviciul datoriei publice locale directe.

Nina Curiţa

Adaugă comentariu