Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – „Shopping la Ineleț“ este şi va rămâne o continuare a drumeţiilor montane în satele izolate de pe Valea Cernei! Sau, mai bine zis, când natura dezvăluie de fiecare dată o altă latură a sa!

Soare, voie bună, oameni dragi şi peisaje minunate, toate acestea sunt incluse în proiectul Asociaţiei Prietenii Naturii Banat, „Shopping la Ineleţ“, acţiune iniţiată în anul 2017.

Duminică, 6 iunie, va fi sărbătoare la Ineleţ, tărâmul de poveste din Munţii Cernei. Localnicii din satul de dincolo de scări vor organiza o mică piață cu surplusul din propriile gospodării. Produsele sunt bio, crescute local departe de poluarea urbană, fără aditivi sau chimicale. Aşadar, doritorii sunt aşteptaţi la o frumoasă drumeţie în natură, putând astfel să susţină şi comunitatea locală şi, totodată, se vor putea întoarce acasă cu un rucsac plin de merinde şi bunătăţi. Cei de la Asociaţia Prietenii Naturii Banat au ţinut să precizeze că această acţiune este prima tură de „cumpărături la înălţime“, în mica piaţă organizată de sătenii dornici să-și vândă produsele tradiționale obținute prin multă trudă.

„Ne bucurăm, astfel, de o frumoasă drumeție de duminică, susținem comunitatea locală și ne întoarcem acasă un rucsac plin de merinde și bunătăți. După achiziționarea produselor, ne mai putem plimba în acest ținut fermecat unde timpul pare să stea în loc și vom admira peisajul satului românesc de odinioară. Există şi varianta servirii mesei la localnici“, au arătat organizatorii.

„Acum simțim că idealul nostru s-a împlinit! Zona este destul de tranzitată de turiști ce cumpără produse locale, acțiunile altor ONG-uri sunt din ce în ce mai numeroase, iar aceste idealuri ne-au fost îndeplinite. Cu acest prilej, localnicii pot fi ajutați la modul real prin valorificarea către turiști a produselor tradiționale, ferindu-i în acest mod de samsarii care profită de neputința lor de a-și comercializa produsele, neputință dată de faptul că sunt multe persoane în vârstă și sunt la mare distanță de o piață agroalimentară“, a adăugat echipa de la Prietenii Naturii Banat.

Pentru cei interesaţi de acest gen de „cumpărături“, mai multe detalii se găsesc pe site-ul asociaţiei, evenimentul fiind fără taxe de organizare.

JCS-Nicoleta Moraru