Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Până acum, cu siguranță ai auzit de oale sub presiune Tefal sau alte mărci cunoscute. Mai ales dacă ești fan al eficienței în bucătărie. Există mai multe modele diferite, zeci de grupuri devotate pe Facebook și nenumărate cărți de bucate legate de gătitul în astfel de recipiente!

Dar înainte de a exista oale electrice sub presiune, au existat oale sub presiune de plită. Ambele au meritele lor și, aici, vei vedea câteva elemente de bază ale gătirii sub presiune, indiferent de ce fel de oală sub presiune îți place.

Ce este o oală sub presiune? Cum funcționează? Ce poți face cu ea? Continuă să citești și vei găsi răspunsurile la toate întrebările.

Ce este o oală sub presiune și ce face?

Oalele sub presiune Tefal sau alte mărci renumite funcționează pe un principiu simplu: presiunea aburului. O oală închisă, cu mult abur înăuntru, creează o presiune ridicată, ceea ce ajută alimentele să se gătească mai repede.

Când a fost inventată oala sub presiune?

A fost inventată în anii 1600 de un francez pe nume Denis Papin, care a vrut să aducă și în gătit noile descoperiri din fizică despre presiune și abur. Și-a numit oala „Digestorul”, dar a durat destul de mult până când standardele și tehnologia de producție mai bune să poată face aceste oale de înaltă presiune în siguranță pentru uzul casnic. Acum oalele sub presiune Tefal, spre exemplu, sunt la orice pas. Toate brandurile care produc aparate de gătit au și o astfel de oală.

Cum funcționează o oală sub presiune?

O oală sub presiune este o oală închisă cu o supapă care controlează presiunea aburului în interior. Pe măsură ce oala se încălzește, lichidul din interior formează abur, care crește presiunea în oală. Acest abur de înaltă presiune are două efecte majore:

1. Ridică punctul de fierbere al apei din oală

Când gătești ceva umed, cum ar fi o tocană sau legume la abur, căldura gătitului este limitată la punctul de fierbere al apei. Dar, odată cu presiunea aburului, acum punctul de fierbere poate ajunge mai sus. Această căldură mai mare ajută alimentele să se gătească mai repede.

2. Crește presiunea, forțând lichidul în mâncare

De asemenea, presiunea ridicată ajută la forțarea rapidă a lichidului și a umezelii în alimente, ceea ce o ajută să se gătească mai repede și, de asemenea, ajută anumite alimente, cum ar fi carnea tare, să devină fragede foarte repede. Căldura foarte mare a unei oale sub presiune Tefal sau de la alt brand popular promovează, de asemenea, caramelizarea și rumenirea într-un mod surprinzător – nu ești obișnuit să caramelizezi alimentele când se gătesc în lichid. Dar aromele create într-o oală sub presiune pot fi cu adevărat profunde și complexe, spre deosebire de alimentele obișnuite gătite la abur.

Ce poți găti în oala sub presiune?

Aproape orice! Gătește orez în doar câteva minute și gătește lucruri mai dure, cum ar fi fasolea și năutul, în mai puțin de o oră. Este foarte bună pentru alimentele care trebuie să fie fragede, cum ar fi carnea fiartă și fripturile. Dar oamenii au gătit tot felul de alte lucruri în ea, cum ar fi ouă fierte tari sau moi. Dar este folosită cel mai frecvent în întreaga lume pentru fasole și leguminoase, tocane și legume.

Ce este dificil să gătești într-o oală sub presiune?

Este un mod cu totul nou de a găti, cu propriul limbaj și procese. De obicei, trebuie să aștepți ca o oală sub presiune să se încălzească, apoi adaugi ingredientele, pui capacul și o lași să fiarbă o anumită perioadă de timp, la un anumit nivel de presiune.

Cât timp? Există multe diagrame de gătit sub presiune care îți arată cât de mult ar trebui să se gătească anumite alimente — e recomandat să o folosești pe cea care a venit cu oala ta electrică sub presiune. Apoi lași presiunea să elibereze, uneori rapid, alteori lent — depinde de rețetă. În toate aceste procese, instinctele tale de bucătar nu sunt întotdeauna necesare.