Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aşa cum v-am mai informat, pe teritoriul comunei Prigor se intenţionează construirea unui sat de vacanţă care, potrivit spuselor edilului-şef al comunei, ar putea aduce beneficii economice importante. Totuşi, investiţia amintită ar putea să aducă unele prejudicii ecosistemelor din situl Natura 2000 şi din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, aşa cum precizează administraţia parcului.

Prin urmare, eliberarea avizului de mediu a rămas în coadă de peşte până la întrunirea consiliului ştiinţific al parcului. Or, acest „cui al lui Pepelea“ este blamat de către primarul comunei Prigor, Pavel Verindeanu. Pe de altă parte, eliberarea avizului de mediu este condiţionată de aprobarea consiliului ştiinţific.

Joi, la sediul Agenţiei de Protecţie a Mediului Caraş-Severin a avut loc şedinţa grupului de lucru pentru aprobarea PUG-ului ce cuprinde şi locaţia pentru investiţia amintită.

„A fost a doua întâlnire a grupului de lucru pentru PUG-ul comunei Prigor. Sper, cu atâtea probleme care sunt, legate de acest aviz, să se rezolve cumva. Este nevoie doar de avizul de la Parcul Naţional. Proiectul nostru a fost refăcut, după ce un altul a primit aviz nefavorabil, şi răspunsurile nu au venit la timp. E o altă documentaţie, cu alţi specialişti. Cei care au concesionat terenul ar construi începând de mâine. Sunt oameni cu potenţial financiar, unii chiar între primii 100 din România, care vor să investească în muntele Semenic, pentru a repune în valoare această emblemă a Banatului, ca staţiune. Dacă nu investim, nu ştiu ce se va face. Suntem presaţi de timp, şi din partea investitorilor, pentru că oamenii vor să înceapă să facă ceva. Sunt oameni de afaceri din Caraş-Severin, din Timiş, din Arad, din Bucureşti, ba chiar din Constanţa. Nu pot decât să strâng din umeri, fără să le pot da un răspuns. Avem studii care s-au făcut şi am putea pierde fonduri importante“, a declarat Pavel Verindeanu, primarul comunei Prigor.

Reprezentanţii Agenţiei Regionale pentru protecţia Mediului şi cei ai instituţiei cărăşene au insistat, în cadrul şedinţei, pe faptul că trebuie respectate procedurile necesare, printre care şi avizul favorabil al administraţiei Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Acesta ar putea veni în urma întrunirii consiliului ştiinţific, format din specialişti din toată ţara. Pe de altă parte, avizul ar putea să nu vină vreodată, din pricina unei turbării active aflate în imediata vecinătate a zonei alese pentru construcţiile amintite. „Am luat notă de cele prezentate de către evaluatorii care se ocupă de studiul de impact. Se suprapun anumite planuri peste turbărie, şi considerăm că acest lucru ar afecta ecosistemele respective. Consiliul ştiinţific are cuvântul final în acest caz“, a precizat Sorin Tudorescu, directorul administraţiei parcului.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu