Caraş-Severin, Romania

GLIMBOCA – În momentul de faţă, la Glimboca se află în derulare mai multe proiecte care, odată finalizate, vor schimba mult în bine faţa comunei!

Potrivit primarului Petru Crîsnic, primul dintre acestea este amenajarea lacului care va fi transformat în pescărie, odată cu popularea lui cu peşti. „Acolo va fi şi o zonă de promenadă, valoarea întregului proiect ridicându-se la 250.000 de lei, bani veniţi prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, unde avem şi o cofinanţare la diferenţele care rezultă la lei/oră manoperă, dar şi la materiale. Vom face un calcul cu proiectantul şi cu dirigintele de şantier, şi ni le vom asuma prin hotărâre de consiliu local”, a spus edilul.

Cel de al doilea proiect vizează amenajarea zonei centrale pe o suprafaţă de 1.800 mp, ceea ce înseamnă montarea de pavele, realizarea de parcuri şi rigole, precum şi a iluminatului în zonă, valoarea acestor lucrări fiind de 214.000 de lei. „Tot în derulare este şi proiectul privind iluminatul public stradal, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, deci din bani europeni, în valoare de 417.115 lei. Astfel, se vor schimba cele două puncte de aprindere şi toate cele 180 de lămpi vor fi cu LED-uri Philips de ultimă generaţie. Mai avem şi o extindere, este vorba de câteva lămpi pe anumite străzi, termenul de implementare a proiectului fiind sfârşitul lunii octombrie, începutul lui noiembrie, cel târziu. Banii îi avem deja, contractul este semnat, aşteptăm proiectarea”.

Un alt proiect pregătit de implementare este cel privind asfaltarea şi modernizarea drumului din cartierul aparţinător Baia şi realizarea unui pod care va face legătura dintre acest drum şi centrul de comună. În acest caz, valoarea totală a proiectului este de 5 milioane de lei, finanţarea fiind făcută prin Compania Naţională de Investiţii. „Am trecut de lista-sinteză şi trebuie să depunem documentaţia în vederea organizării licitaţiei. Trebuie deci să trimitem în timp util certificatul de urbanism, studiul geo, studiul hidrologic, actele aferente terenului şi studiul de fezabilitate, pentru a putea intra în această fază, a licitaţiei la CNI”.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, Petru Crîsnic a spus că, tot prin Compania Naţională de Investiţii, administraţia locală intenţionează să reabiliteze aleile pietonale şi rigolele din comună, precum şi să lărgească albia pârâului Merişor şi să construiască un baraj, pentru înlăturarea problemelor cu care se confruntă cartierul Bucium în cazul precipitaţiilor abundente. „Tot acolo, suntem în faza de recepţie a proiectului privind reţelele de apă şi canalizare, lucru care se va întâmpla într-o săptămână, maximum două”, a mai spus primarul comunei Glimboca.

JCS-Gabi Berger