Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este vorba despre un container pentru suport logistic, cu multiple utilizări, în funcţie de necesităţile de la faţa locului!

Zilele acestea, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic“ al județului Caraș-Severin, are loc recepția unui container pentru suport logistic, dar și instruirea personalului operativ cu privire la manipularea corectă a mijloacelor din compunere, de către furnizor.

„Containerul conține o serie de elemente necesare organizării și desfășurării în bune condiții a intervențiilor de lungă durată pentru limitarea și înlăturarea efectelor situațiilor de urgență: un cort de comunicații, două corturi pentru dușuri și un cort cu destinație multiplă. În funcție de necesitățile de la fața locului, acesta poate fi utilizat ca și cort de comandă, pentru cazarea personalului, pentru servirea mesei, pentru depozitarea bunurilor și a mijloacelor de intervenție, sau ca și punct medical. Corturile pot fi montate în câteva minute pe orice tip de teren grație structurii pneumatice și sunt prevăzute cu sistem de iluminat, sistem de climatizare, seturi pliabile de mese și scaune, iar cortul pentru dușuri dispune suplimentar de un încălzitor instant pentru apă care funcționează pe motorină. Utilizarea corturilor pentru duș se realizează cu responsabilitate față de mediul înconjurător, apele uzate rezultate fiind preluate direct în rezervoare și ulterior deversate în locurile amenajate (sisteme de canalizare). Inventarul complet al containerului mai cuprinde trei generatoare, accesorii pentru salvare (cordițe, carabiniere etc), o barcă gonflabilă pentru intervenții de salvare pe gheață precum și platforme plutitoare gonflabile care pot fi utilizate pentru salvarea sau transportul persoanelor și bunurilor pe suprafețe instabile precum apa, gheața, terenuri mlăștinoase sau nisipoase“, ne informează salvatorii cărăşeni.

Nici nu e de mirare că, la un asemenea inventar, valoarea containerului se ridică la aproape 120.000 euro. Conceptul de utilizare a bunurilor din compunerea containerului s-a bazat pe facilitatea de utilizare a acestora chiar și în medii greu accesibile, astfel că, fiind de dimensiuni și greutăți reduse, pot fi transportate cu vehicule de teren sau chiar de către personalul de intervenție.

Containerul a ajuns la Reşiţa ca urmare a finalizării uneia dintre procedurile de achiziţie planificate în cadrul proiectului „Rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat“, cu finanţare europeană pe fonduri transfrontaliere, în parteneriat cu sârbii. Consiliul Judeţean Caraş-Severin este lider de proiect, iar partenerii sunt ISU „Semenic“, Primăria Vârşeţ din Serbia şi Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă ADIVEST Timișoara.

La recepţia propriu-zisă „ne-au onorat cu prezența domnul prefect Cristian Gâfu, managerul de proiect, domnul Cristian Bîtea, împreună cu echipa de proiect din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin, precum și consilierul domnului președinte al Consiliului Județean, domnul Cornel Galescu“, au încheiat pompierii cărăşeni.

JCS-A.M.