Caraş-Severin, Romania

CIUCHICI – La Ciuchici, alimentarea cu apă este în lucru, iar canalizarea se află la stadiul de proiect!

De la primarul Ion Orbulescu, am aflat că rețeaua de alimentare cu apă va deservi localitățile Ciuchici, Macoviște și Nicolinț, fiind vorba despre o rețea în lungime de 23 de kilometri, care va deservi în jur de 600 de gospodării. Investiția se ridică la valoarea de 5,4 milioane lei și este posibilă grație unui proiect finanțat prin PNDL 2. „La Macoviște, țevile sunt introduse în tot satul, iar la Ciuchici 90%. La Nicolinț, lucrarea va demara anul viitor, când va permite vremea. Sper că, până la finele lui 2022, rețeaua să fie gata. S-avem vreme bună și banii să vină la timp”, declară primarul Orbulescu.

Primăria intenționează să lege și satul Petrilova la rețeaua de apă. În acest sens, a fost depus pe Programul „Anghel Saligny” un proiect în valoare de 4 milioane de lei, care prevede extinderea rețelei de apă aflată în prezent în lucru. De asemenea, se vrea și rețea de canalizare în toate satele comunei. Pentru acest deziderat, a fost depus un alt proiect, tot pe Programul „Anghel Saligny”, în valoare de 60 de milioane de lei. În vederile primăriei sunt și drumurile din comună. Un al treilea proiect depus pe programul amintit se ridică la valoare de 8 milioane de lei și vizează modernizarea a aproximativ 6,5 km de drumuri.

Recent, în centrul de comună, pe o porțiune de 270 de metri ai străzii 20 s-a turnat asfalt-beton, s-au amenajat rigole betonate și accese spre gospodării. Investiția a fost posibilă grație unui proiect în valoare de 335.000 de lei, scris de Grupul de Acțiune Locală „Călugăra” și finanțat de AFIR. De asemenea, un proiect în valoare de 3,4 milioane de lei a fost depus mai demult pe PNDL 2 pentru reabilitarea a două poduri din Ciuchici, peste râul Vicinic, în lungime de 30 metri și lățime de 5 metri fiecare. Din declarația primarului, reținem că banii au venit și se așteaptă autorizația pentru demararea lucrărilor. Tot de dată recentă este și finalizarea lucrărilor de modernizare-reabilitare a sediului primăriei. Grație unei investiții de 560.000 de lei, posibilă printr-un proiect depus pe PNDL 1, aleșii comunei au condiții ca la oraș. Alegătorii așteaptă să le aibă și ei.

JCS-Ionel Ivașcu