Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este concluzia la care echipa managerială a ajuns în urma unei analize a activităţii desfăşurate în 2018.

Deşi la nivel naţional anul a debutat cu stângul, din cauza contractelor cu medicii de familie, judeţul nostru nu a întâmpinat asemenea probleme, contractele fiind semnate cu toţi medicii. De asemenea, în timp ce în ţară multe case de sănătate s-au confruntat cu perioade de criză a unor medicamente la nivel de CAS şi a plăţii acestora, în special în tratamentele oncologice, Caraşul a stat bine şi la acest capitol, ba chiar a avut de unde să dea şi la alţii. Cât priveşte centrele de permanenţă, acestea au funcţionat, cu o mică pauză în vară dar, graţie suplimentării bugetului, s-au mai dat în funcţiune încă două, respectiv Anina şi Iablaniţa. În plus, sumele alocate pentru furnizorii de servicii medicale au fost suficiente, Casa neavând nici o problemă în decontarea lor.

„Pot spune cu mândrie că echipa CJASCS s-a mobilizat din toate punctele de vedere, a ţinut să sublinieze în cadrul unei conferinţe de presă şeful Casei Judeţene, Nicolae Drăgan, astfel că în prezent suntem un judeţ «liniştit», un judeţ care din punct de vedere social nu are probleme de sănătate. În Caraş nu există nici o listă de aşteptare, toţi solicitanţii noştri au fost rezolvaţi. În momentul de faţă toate spitalele şi-au primit banii contractaţi cu noi, fiind spitale cărora le-am alocat sume în plus, respectiv Reşiţa şi Caransebeş. La paraclinice nu am avut nicio problemă, fondurile fiind suficiente, iar centrele de permanenţă pot fi plătite şi pe ianuarie. Relaţia echipei de conducere a CJAS cu echipa de conducere a Casei Naţionale de Sănătate este una perfectă, am fost ajutaţi în suplimentarea de fonduri, acolo unde, la începutul anului, nu stăteam chiar atât de bine. Deja am început încheierea de acte adiţionale la contracte cu toţi furnizorii, iar până la sfârşitul anului acestea vor fi finalizate. Sumele pe care le derulăm noi în judeţul Caraş-Severin sunt foarte mari, raportat la nivel naţional, dar nici nu am avut sincope cum a fost, de exemplu, în ţară pe oncologie. Cărăşenii noştri n-au dus lipsă de tratamente. Sperăm ca toţi asiguraţii noştri să nu ducă lipsă de nimic“.

Referitor la proiecte, şeful Casei Judeţene de Sănătate a precizat că la şedinţa cu toţi preşedinţii Caselor de Sănătate din ţară, care s-a ţinut în noiembrie la Iaşi, s-a discutat o regândire privind plata medicinei primare, a medicilor de familie, în principal, care vor fi mult mai motivaţi şi vor descongestiona internările din spitale. Probabil, va fi o formă europeană de plată a acestora. Până acum era per serviciu, dar se încearcă să se introducă criteriul de performanţă. Dacă un medic de familie descoperă un caz incipient de cancer, de pildă, aceste cazuri vor fi plătite extra, în sensul că vor fi altfel bugetate. Se aşteaptă ca aceste noutăţi legislative să fie puse în practică.