Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Trecem azi în revistă candidații care încearcă să obțină mandatele de primar și consilieri locali pentru următorii patru ani la Caransebeș. Nume vechi, dar și noutăți pe listele partidelor, însă nu lipsesc nici cei care încearcă pe cont propriu, fără sprijinul vreunei formațiuni, să acceadă în Consiliul Local!

Pentru fotoliul de primar, lucrurile sunt mai simple, adică un singur loc pentru care se luptă cinci candidați. E vorba de Felix Borcean, care merge independent, dar susținut de PSD și alte formațiuni mai mici, Andra Pleșa de la liberali, Bebe Pasere (Pro România-ALDE), Dragoș Curelea (USR Plus) și Emanuel Füleși (PNȚCD).

În schimb, pentru cele 19 locuri de consilieri locali se bat șapte partide, cu liste complete sau foarte scurte, la care se adaugă și trei candidați independenți. Începem cu cei care dețin acum majoritatea în CL. Liberalii vin cu nume grele în cap de listă, gen Marcel Vela, Coco Galescu sau Andrei Ungur, însă pe listă găsim și actuali consilieri precum Vasile Rafa, Ema Crăciunescu, Lazăr Todorescu, Maria Ponețchi, Aurora Gherman sau Ciprian Brancu, dar și nume noi precum Arin Ispas, medicii Ionuț Mihăilică și Călin Grozăvescu, Ovidiu Chimigeriu, antrenorul emerit Cristian Dragomir sau unul din managerii de la TMD, Alin Purdescu.

Social-democrații, și ei cu o listă completă îi au în frunte pe liderul organizației locale Petru Schinteie, pe fostul liberal și candidat la primar din 2016 Bebe Iova, pe liderul de grup din CL, Florin Bogdea, însă aici îi mai regăsim și pe venerabilul Valentin Dascălu, pe alți doi foști liberali, Stelian Cornea și Simi Bojin, pe actualii consilieri Ion Bădeț și Dan Isac, dar și nume noi precum Vlad Ștefăroi, Nicoleta Matei, Ilie Juca, Ștefan Cocoroiu sau Ionel Sabadiș.

Tot cu o listă consistentă s-au prezentat și cei de la Pro România-ALDE, unde pe lângă Bebe Pasere și Marian Corduneanu, cele mai sonore nume sunt cele ale consilierelor locale din partea PSD până acum câteva zile, profesoara Codruța Cristescu și cea care conduce AquaCaraș Caransebeș, Dana Novac, care nu au mai avut loc pe lista social-democraților.

USR Plus vine în fața alegătorilor cu o listă de doar 8 candidați, dintre care le remarcăm pe profesoarele Sanda Bistrian, Camelia Rusulescu și Janeta Sănduțu. Cu 7 propuneri pentru Consiliul Local, PMP îi aruncă în luptă printre alții pe revoluționarul Aurel Păsat și pe actualul consilier personal al primarului Felix Borcean, Mihai Minea, Partidul Verde vine cu 6 candidați, cel mai sonor nume fiind cel al cunoscutei atlete caransebeșene Liliana Dragomir, în timp ce lista PNȚCD e alcătuită din 5 persoane, cu Gheorghe Talpazan cap de listă. Nu în cele din urmă, PPU prezintă o listă cu 3 propuneri, cel mai cunoscut nume fiind cel al fostului fotbalist al CFR-ului din anii ’80, Ghiță Vlad. Am lăsat pentru final cele trei candidaturi independente la Consiliul Local: Ilie Buzescu (fost consilier local, fost membru PD), revoluționarul Pompiliu Mateescu și Roland Liviu Băran.

Pe care dintre aceștia îi vom regăsi în fotoliul de primar și în legislativul local, vom afla în 28 septembrie.

JCS-R.M.