Caraş-Severin, Romania

GORNEA – Arheologii Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș au descoperit peste 40 de morminte din secolele XI – XIII în satul Gornea!

În ultimele trei săptămâni, echipa coordonată de dr. Adrian Ardeț, din care mai fac parte dr. Dacian Rancu, muzeograful Iulian Leonti și arheologul Dimitrie Negrei, a descoperit pe malul Dunării, în punctul „Țărmuri”, cimitirul așezării medievale aflată în imediata apropiere, datată din secolele XI – XIII.

„Au fost cercetate 40 de morminte cu un bogat material arheologic. Cimitirul este o descoperire care completează imaginea asupra vieții rurale la începutul mileniului 2 d.Hr. în Clisura Dunării. Având în vedere că această cercetare preventivă a fost făcută la solicitarea unor persoane fizice, atât mormintele cât și inventarul acestora vor reprezenta un domeniu de studiu al specialiștilor în Evul Mediu Timpuriu și, totodată, vor completa patrimoniul muzeului din Caransebeș”, spun arheologii care derulează cercetările în zona din apropierea Dunării.

Potrivit acestora, foarte aproape de locul în care se derulează astăzi cercetările arheologice, în anii ‘70 a fost descoperită o construcție romană, datată din secolul IV d.Hr., care reprezintă o baie romană.

JCS-R.M.