Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Managerul Spitalului Municipal de Urgență a confirmat în această dimineață informația prezentată de Caon încă de joi seara, potrivit căreia o asistentă și două infirmiere au ieșit pozitiv la textul pentru Covid-19. Cican a precizat că în momentul de față sunt 18 persoane internate la SMUC, infectate cu noul coronavirus, cele mai multe din Caransebeș!

„Noutățile sunt neplăcute, trebuie să anunț că avem în acest moment trei cadre medicale depistate pozitiv. E vorba de o asistentă și o infirmieră de la ATI și o infirmieră de la Neurologie, cele trei au acum simptome ușoare. În acest moment, avem la Caransebeș 18 pacienți confirmați Covid-19, trei suspecți și un pacient vindecat, care a fost trimis acasă și trebuie să respecte cele 14 zile de izolare la domiciliu. Confirmații sunt distribuiți astfel: trei pacienți la Infecțioase, 10 la Pneumologie, patru la Pediatrie și unu la Ginecologie, iar suspecții sunt unu la Infecțioase, la Interne unu și la Cardiologie unu. Azi noapte, după ce am aflat că cele trei cadre medicale sunt pozitive, am luat imediat măsuri, s-a început ancheta epidemiologică, am trecut la dezinfecția celor două secții. Pînă acum nu există contacți direcți ai celor trei cadre medicale care să îndeplinească definiția de caz, acum se desfășoară ancheta epidemiologică în cadrul familiilor. Tot personalul medical de pe cele două secții e monitorizat zilnic, la intrarea și ieșirea din tură. Mai avem cea de a doua familie de la Lidl, trei persoane, din care doi au ieșit pozitiv, unu negativ. Am mai avut o pacientă, tot angajată a spitalului, care la cerere a fost transferată la Timișoara. Cei care sunt pozitivi nu sunt în momentul de față la Terapie Intensivă, au o stare bună, răspund bine la tratament. Sunt șapte cu forme ușoare, cinci cu forme medii și ceilalți care nu au nicio manifestare a bolii. Sunt și din Caransebeș, și din zonele învecinate, pacientul vindecat era din zona Herculane, dar cei mai mulți sunt din Caransebeș”, a spus Adrian Cican.

Acesta a făcut și un apel către cei care sunt cuprinși în anchetele epidemiologice, rugându-i să ofere date corecte medicilor epidemiologi: „Ne lovim de aceste minciuni care ni se livrează de către unii hai să nu le spun pacienți în inconștiența lor, care duc la posibile infectări cu Covid. Îi rog să ne spună adevărul, dacă au avut contact cu cei confirmați!”.

La nivelul județului, numărul persoanelor confirmate pozitiv la COVID-19 este, potrivit raportării pe judeţe comunicate vineri, la ora 13.00, de Grupul de Comunicare Strategică, de 38. Acelaşi număr a fost, dealtfel, comunicat şi de Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin, care ne mai informează că mai sunt 937 de persoane în autoizolare la domiciliu, în timp ce alte 3124 de persoane au ieşit din acest protocol. De asemenea, numărul persoanelor carantinate raportat astăzi de DSP CS este de 324, iar al celor care au terminat această perioadă de 14 zile de carantină instituţionalizată este de 155.

JCS-R.M.