Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cu 725 de milioane lei, vistieria Reșiței se apropie de cea a primelor zece orașe din țară. Asta întrucât 2023 reprezintă finalul ciclului financiar 2014-2020 și aduce cea mai mare parte din resursa financiară pe proiectele europene depuse până acum!

Conform primarului Ioan Popa, 67% din venituri provin din fonduri europene, 28%, adică 121 milioane lei, reprezintă venituri proprii, iar 8% sunt sume din PNRR. Aici este vorba în principal despre proiectul de modernizare a căii rutiere prin Mociur, condiție de bază pentru ca Nhood să demareze investiția de 70 de milioane de euro. „Prin comparație, în 2016 bugetul a fost de 173 de milioane de lei, în 2022 a fost de 464 milioane lei. Distribuția actualului buget se face pe două direcții mari, și anume 83% pe dezvoltare și 17% pe funcționare.”, a declarat ieri primarul Reșiței.
Din spusele sale reținem că, din cei 83% destinați dezvoltării, 511 milioane de lei provin din fonduri europene aferente ciclului financiar 2014-2020, 50 de milioane de lei vin prin PNRR, 42 de milioane prin PNDL și Programul „Anghel Saligny” și 47 de milioane din taxe și impozite.

În privința bugetului pentru funcționare, primarul a detaliat cei 13% alocați educației. Este important de reținut că acest procent nu include banii de salarii, care sunt plătiți direct de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean. Aici însă intră lucrările care se fac la curțile instituțiilor de învățământ reabilitate cu fonduri europene, cheltuielile cu bazinul de înot sau grădina zoologică. „La bazinul de înot, cheltuielile totale sunt de 1,7 milioane de lei anual, din care 1,3 milioane doar utilitățile. La grădina zoologică, cheltuielile sunt de 745.000 de lei. Avem și acolo cheltuieli legate de curent, precum cele de la locația păsărilor exotice al căror habitat dispune de rețele de curent electric care încălzesc locația. Doar aceste două obiective înseamnă jumătate de milion de euro. Municipalitatea pune la dispoziția cetățenilor facilități necesare într-un oraș pentru locuitorii lor, iar costurile sunt acoperite din veniturile obținute de la ei.”, a încheiat Ioan Popa.

JCS-Ionel Ivașcu