Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Deși iluminatul cu LED-uri nu este ceva nou, tehnologia este într-adevăr în plină expansiune pentru utilizatorul casnic, iar acum este un moment excelent pentru a face tranziția la lustre LED!

Ce este iluminatul cu LED-uri?

La modul cel mai elementar, LED înseamnă diodă emițătoare de lumină. Aceasta este lumina produsă cu ajutorul unui semiconductor într-un proces numit electroluminescență. Procesul este mult mai eficient decât cel folosit de luminile tradiționale cu incandescență și are o durată de viață mult mai lungă. Dimensiunile sale mici și temperatura de funcționare relativ mai scăzută înseamnă că LED-urile pot fi utilizate în forme și forme care ar fi fost imposibil de iluminat cu becuri tradiționale.

Pe scurt, iată ce trebuie să știți:

  • Eficiență: În comparație cu becurile cu incandescență convenționale, iluminatul cu lustre LED rezistă mai mult, este mai durabil și este de peste cinci ori mai eficient. Becurile cu LED utilizează de obicei doar 2 până la 10 wați de electricitate.
  • Luminozitate: Iluminatul cu LED-uri se măsoară în lumeni, nu în wați.
  • Cost: Corpurile de iluminat cu LED au un cost inițial mai mare, dar vor avea o durată de viață mai mare pe termen lung.
  • Design: Dimensiunea compactă a LED-urilor le face un element de design ultraflexibil, ceea ce a permis designerilor și producătorilor să creeze forme, siluete și tehnologii care pur și simplu nu erau posibile înainte.
  • Rece, nu fierbinte: LED-urile convertesc electricitatea în lumină și nu provoacă acumularea de căldură.
  • Fără mercur: În fabricarea LED-urilor nu se utilizează mercur.
  • Defecțiune lentă: LED-urile se estompează lent în timp, la sfârșitul duratei de viață, în loc să se stingă brusc.
  • Diminuare: În anii anteriori, LED-urile nu se „întunecau” în modul în care o făceau luminile cu incandescență, dar au parcurs un drum lung. Din ce în ce mai multe corpuri de iluminat oferă acum o „atenuare caldă”, care nu numai că reduce emisia de lumină, ci și temperatura de culoare.

Pentru a pătrunde cu adevărat în interiorul și în exteriorul LED-urilor, există cu siguranță mult mai multe aspecte pe care le putem aborda, de la alegerea luminozității potrivite la modernizarea corpurilor de iluminat actuale și multe altele.

Eficiența iluminatului cu LED-uri

Nu este doar o vorbă la modă – eficiența este numele jocului cu LED-uri. LED-urile sunt de peste cinci ori mai bune decât omologii lor cu incandescență. Ele folosesc doar aproximativ 20% mai multă energie electrică pentru a produce aceeași cantitate de lumină.

Luminozitatea LED-urilor

Luminozitatea se măsoară în lumeni, în timp ce energia consumată de un bec se măsoară în wați. Pentru a produce cantități similare de lumină, becurile cu LED-uri și cele fluorescente consumă mult mai puțini wați decât becurile cu incandescență sau cu halogen. Un bec cu incandescență standard de 60 W produce 800 de lumeni, în timp ce o aplică LED consumă  doar 13-15 wați pentru a produce 800 de lumeni.

LED-urile au o gamă de temperaturi de culoare

LED-urile au o gamă de temperaturi de culoare a luminii. Fiecare bec are o temperatură de culoare corelată (CCT), care corespunde unei scale de temperatură Kelvin (K). Cu cât numărul de Kelvin este mai mic, cu atât lumina unei lustre LED este mai caldă și mai galbenă. Cu cât este mai mare numărul de Kelvins, cu atât lumina este mai rece și mai albastră.

Decizia privind culoarea luminii este o chestiune de preferințe personale. Culoarea luminii care este „alb natural” sau „alb rece” sunt alegeri excelente pentru lumina ambientală generală. De asemenea, acestea funcționează bine pentru bucătărie. Becurile mai albastre, cu lumină mai naturală sau „lumina zilei” ar fi cele mai potrivite pentru lampa de lectură de lângă pat.

LED-uri față de iluminatul fluorescent

Atât iluminatul cu LED-uri, cât și cel fluorescent sunt mai eficiente decât cel cu incandescență: LED-urile consumă cu până la 90% mai puțină energie, iar cele fluorescente cu până la 75% mai puțin. Fluorescențele sunt realizate din tuburi de sticlă și se pot sparge dacă sunt scăpate, în timp ce LED-urile sunt mai durabile. De asemenea, fluorescentele conțin urme de mercur și mai multe state au reguli speciale de reciclare.

Dezavantajele LED-urilor

LED-urile au un cost inițial mai mare în raport cu lămpile tradiționale. Cu toate acestea, oamenii recuperează de obicei costul în câțiva ani, datorită eficienței energetice și duratei de viață lungi a LED-urilor. De asemenea, LED-urile anterioare emiteau lumină direcțională, ceea ce le face mai potrivite pentru iluminatul de serviciu decât pentru iluminarea ambientală.

În prezent, corpurile de iluminat cu LED-uri omnidirecționale au devenit mai frecvente, direcționând lumina către suprafețe reflectorizante sau prin lentile de înaltă calitate pentru a emite o strălucire uniformă și difuză. Și, deși primele LED-uri au fost asociate cu o acuratețe și o claritate slabă a culorilor, măsurate prin indicele de redare a culorilor (CRI), acestea s-au îmbunătățit în ultimii ani.

De ce costă mai mult LED-urile

Componentele LED-urilor sunt costisitoare: plăci de circuite, drivere, iar unele folosesc fosfor galben, un compus de pământuri rare. Cu toate acestea, odată cu progresele tehnologice și popularitatea în creștere, prețurile au scăzut constant. Țineți cont de faptul că uneori calitatea unor lustre LED variază foarte mult, ceea ce va afecta prețul. Căutați-le pe cele care oferă cea mai bună culoare și cea mai bună ieșire a luminii în timp, de la un producător de renume.