Caraş-Severin, Romania

OCNA DE FIER – Autorităţile locale din Ocna de Fier doresc să sprijine moştenitorii lui Constantin Gruescu pentru a prezerva Muzeul de Minerologie Estetică a Fierului, amenajat de acesta în propria casă.

Cunoscutul pasionat de minerale, Constantin Gruescu, şi-a dedicat întreaga viaţă acestei pasiuni şi a reuşit să adune o colecţie impresionantă de exponate în „Casa Binelui“ de la Ocna de Fier. Odată cu trecerea în nefiinţă a lui Nea Costică Gruescu, au apărut temerile că muzeul ar putea fi desfiinţat. Primăria comunei ne asigură că acest lucru nu se va înatâmpla.

„Este prematur să spunem acum în ce formă va dăinui muzeul domnului Gruescu, dar un lucru e cert. Acesta va continua să existe. Am discutat cu moştenitorii dumnealui şi ne-au spus că vor face tot ce le stă în putinţă pentru a duce mai departe pasiunea sa. Noi, ca Primărie, vom oferi sprijin în măsura în care legea ne va permite. Intenţia moştenitorilor este să facă o casă memorială, unde exponatele vor putea fi admirate în continuare de vizitatori. Ne-au dat asigurări că nu vor înstrăina nici un exponat şi noi vom căuta un cadru legal prin care să sprijinim aceast acest proiect al familiei domnului Gruescu. Nu trebuie să-şi facă nimeni nici o grijă, munca de-o viaţă a lui Constantin Gruescu nu se va pierde şi va fi prezervată aşa cum trebuie. Este o emblemă pentru comuna noastră şi vom avea grijă să primească atenţia cuvenită“, ne asigură Petre Panescu, primarul comunei.

Reamintim că mineralogul Constantin Gruescu a încetat din viaţă pe 22 ianuarie 2020, la venerabila vârstă de 95 de ani. Este o adevărată uşurare vestea că pasiunea care l-a condus de-a lungul vieţii şi munca sa vor continua să dăinuie şi memoria îi va fi cinstită aşa cum merită.

JCS-Flavius Militaru