Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Şeful ISU „Semenic“ a vorbit despre cazurile în care salvatorii – pompieri, inclusiv SMURD – se întorc din drum, fără vreo intervenţie.

„În cel de-al doilea trimestru al anului, s-au înregistrat 19 întoarceri de pe traseu, din care zece SMURD; 12 alerte false, din care şase SMURD şi 23 de deplasări fără intervenţie din care 16 SMURD şi una SVSU“, ne-a detaliat col. Cristinel Coneru, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ al judeţului Caraş-Severin.

Chiar dacă există şi asemenea situaţii, în care alarmele au fost false, adică nu s-au confirmat, lucrurile nu sunt deloc atât de grave precum s-ar părea, pentru că nimeni nu se mai joacă de-a telefoanele la 112 pentru situaţii de urgenţă. Cel puţin, nu la noi!

Vorbind despre aceste apeluri, oficialul a precizat că „nu s-au confirmat. În cazul întoarcerilor din drum, ca să fiu pe înţelesul tuturor, în momentul în care se preia anunţul, echipajele se deplasează, dar între timp acelaşi apelant sună că nu mai este necesară sosirea echipajelor şi ca atare se întorc din drum. În ceea ce priveşte alarmele false sau neconfirmate, nu le consider de natură intenţionată ca fiind false. Totuşi, atunci când se dă un anunţ pentru intervenţia în situaţii de urgenţă, sunt anumite proceduri şi ca atare nu spunem că, în cazul acelui anunţ fals, într-adevăr, persoana care a apelat a minţit. Nu există aşa ceva! Vă dau un exemplu cum se poate întâmpla: un participant la trafic trece printr-o localitate, vede un fum dens, consideră că e pe bune, că a luat ceva foc. Ajung pompierii acolo, constată că, de fapt, proprietarul îşi igieniza terenul. Îşi strânsese toate gunoaiele şi supraveghea focul, deci nu era un pericol de propagare. Sau, o altă situaţie care se poate întâmpla, vă spun şi din experienţa profesională, pe timpul nopţii, mai ales în oraş, pe balcon, un cetăţean vede ceva ce consideră că e fum. Poate să fie un abur de la o centrală termică. (…) Astea sunt doar câteva exemple, situaţiile pot să fie multiple, cert este că odată ce pompierii ajung la locul respectiv, constată că nu este incendiu“.

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. In rumania in ultimii 3 ani (conform statisticilor STS) farsele la 112 au depasit 58% din apeluri.
    Pana in 2017 au fost ani si cu farse de pe 68% din apeluri.
    Pai la un asa popor … cei de la 112 ar trebui sa raspunda tot cu farse.
    Adica sa spuna: da, venim imediat, asteptati acolo. Si apoi sa se puna la o partide de carti.
    Pacat ca Arafat (bine … el nefiind ruman) s-a pus sa-i faca acestui popor Serviciu 112. Trebuiau lasati in … treba lor si gata.

Adaugă comentariu