Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În județ se aşteaptă tranşele necesare de vaccin repartizate de ministerul de resort.

Potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii, şi la noi în județ vor fi repartizate doze de vaccin anti–poliomielită, atât pentru copiii care se află la vârsta inoculării cât şi la cei care au rămas restanţi.

„Ministrul a remis un ordin pentru scoaterea din rezerva ministerului a unei tranşe de vaccin, însă nu am primit repartiţia exactă pe judeţe. Intervine rolul medicilor de familie sau al celor şcolari să inoculeze vaccinul, atât elevilor cât şi copiilor care sunt restanţi la acest vaccin“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană.

Poliomielita – denumită și paralizie infantilă – este o boala infecto-contagioasă ce afectează sistemul nervos central și poate cauza paralizii, afectând mai ales copiii sub vârsta de cinci ani. Poliovirusul poate distruge sistemul nervos, cauzând paralizie. Frecvenţa manifestărilor severe este de un caz de paralizie la 200 de infecții cu virus.

Poliomelita este o boala epidemică și contagioasă, iar singura metodă de prevenire recomandată este vaccinarea antipoliomielitică. Intenţia autorităţilor a fost ca din acest an, „doza a cincea“ de vaccin polio să fie administrată la vârsta de şase ani (în locul dozei de la nouă ani), sub formă de vaccin combinat.