Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Primarul Caransebeșului și managerul spitalului au decis să demareze demersurile pentru un nou spital, deocamdată la faza de documentații, nefiind încă disponibilă vreo oportunitate de finanțare a unei astfel de investiții!

Ideea pe care Adrian Dumbravă o prezenta încă de când nu era manager al spitalului din Caransebeș a revenit în actualitate în aceste zile. Dumbravă spunea în urmă cu 4 ani că ar fi nevoie de 50-60 de milioane de euro pentru un spital nou la Caransebeș. Deocamdată, bani nu sunt, dar asta nu-i împiedică pe primarul Felix Borcean și pe managerul spitalului să viseze la un spital nou.

„Cred că oricine și l-ar dori pus în practică, zilele acestea am discutat și cu dl manager Dumbravă și am hotărât ca să demarăm studiul de fezabilitate pentru construirea unui nou spital. Mă gândesc de mult la spitalul nou, a apărut un articol că pe modelul Reșiței, nu e pe modelul Reșița, nu e neapărat o copie. Noi avem un spital din anii ’70, e aproape firesc să ne gândim că la un moment dat acest spital trebuie înlocuit cu un altul nou. Trebuie să profităm de situația actuală, există șanse să facem un astfel de spital și am spus că primul pas este acest studiu de fezabilitate pe care noi să-l comandăm pentru construirea unui spital nou și când se vor ivi oportunități de finanțare, indiferent de sursă, vom demara acest proiect. Trebuie să începem cu primul pas, dorința, studiul și apoi punerea în practică. Dacă stăm așa și ne gândim <<ce SF>>, n-o să faci niciodată, într-adevăr, trebuie să ai o determinare într-un anumit punct”, precizează edilul Caransebeșului.

A fost identificat deja și locul potrivit pentru o astfel de clădire, chiar lângă aeroportul din Caransebeș, explică primarul Borcean: „Va fi finanțat și proiectul aeroportului din Caransebeș, deci dezvoltarea poate fi gândită integrat, poate fi amplasat un spital chiar în zona aeroportului. Mi s-ar părea cel mai bun loc, mai ales că aici e și punctul de operare aeromedicală cu elicopterul SMURD”.

Până atunci, în aceste zile, actualul spital se înnoiește cum poate. Astăzi va fi inaugurată secția de Neonatologie, reabilitată total de Fundația Vodafone și Primăria Caransebeș. Și tot azi, aleșii locali vor avea pe masă un alt proiect care urmează să fie depus pe PNRR, cu privire la reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalul caransebeșean, care completează celelalte proiecte europene ce se derulează acum în spital.

JCS-R.M.