Caraş-Severin, Romania

GRAZ – Romanul Laviniei Călina a fost lansat cu ocazia deschiderii Bibliotecii Multiculturale.  Evenimentul s-a petrecut recent, la Centrul Cultural Austro-Român, fiind vorba despre un proiect care are ca scop aducerea literaturii mai aproape de cetăţenii români care trăiesc în Austria.

Dorul de casă „roade” inimile românilor din Graz, dor pe care centrul încearcă să-l aline prin deschiderea bibliotecii. De asemenea, centrul îi ajută atât cât poate să se adapteze la viaţa din Austria, prin organizarea de cursuri de limbă, sprijin în ce priveşte documentaţia, etc.  Cu ocazia deschiderii bibliotecii, a fost organizată şi lansarea romanului „Blestemul Zorilor”, al cincilea al Laviniei Călina şi al doilea din seria „Neamul corbilor”.

„Am întâlnit oameni minunaţi, care mi-au demonstrat că literatura nu ţine cont de graniţe şi ne poate uni mereu. Chiar dacă seria Neamul Corbilor este un fantasy cu vrăjitoare, întâmplarea face ca o parte din acţiunea romanului să se petreacă chiar în Graz, aşa că invitaţia de a face o lansare la Graz a picat la fix. Mă bucur că am reuşit asta, mai ales că vorbisem mai demult cu oamenii de la centru să facem o lansare aici, dar n-a fost tocmai uşor să ne sincronizăm. Abia aştept să revin şi promit că asta se va întâmpla când va ieşi ultimul volum din serie”, a spus scriitoarea din Caransebeş, care s-a arătat plăcut impresionată de primirea călduroasă făcută de românii care trăiesc în Graz.

“Blestemul zorilor” a avut lansarea oficială la târgul de carte „Bookfest” din Bucureşti şi a mai fost prezentată şi publicului din Caransebeş. Următoarele oraşe din turneul de promovare a romanului sunt Lugoj, în 21 iulie, Vama Veche, în 12 august, şi Reşiţa, în luna septembrie.

Despre volumul III din „Neamul corbilor”, Lavinia afirmă că „am povestea în minte, am avut-o mereu. Încă de când m-am apucat de scris primul volum, am ştiut cum se va termina. Volumul III se va numi „Din negura timpului” şi va apărea în primăvara anului viitor”. În prezent însă, Lavinia lucrează la volumul III al seriei „Ultimul avanpost”, pe care intenţionează să-l lanseze toamna aceasta.

Foto: Emanuel Viorel