Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Concluzionează șeful județului, Romeo Dunca, drept răspuns la zecile de întrebări venite din partea cetățenilor nemulțumiți de starea deplorabilă a drumurilor județene!

Drumurile județene par să rămână o eternă problemă și un nesecat izvor de nemulțumiri. Orice subiect apare pe paginile de socializare de la nivel județean, indiferent pe ce temă, oamenii nemulțumiți aduc mereu în atenție starea aproape impracticabilă a unora dintre drumuri. Chiar și la subiectul legat de managementul Spitalului Județean, am putut observa remarca lui Ionuț Călin Badea: „Mai vedeți și situația DJ-urilor, că de atâtea luni doar asta vedem. Lăsați femeia să își facă treaba!“. Și multe alte comentarii cu întrebări legate de diferite tronsoane de pe câte și mai câte drumuri județene.

Președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, nu a rămas insensibil la aceste probleme care frământă cărășenii de ani buni: „Este clar că infrastructura jalnică pe multe segmente de drum județean nu poate fi reparată doar din resursele proprii ale Consiliului Județean. Întrebările sincere venite din partea cetățenilor județului, de genul «Când veți face drumul la noi că ați promis în campanie?», au de multe ori un răspuns dureros. De îndată ce bugetul ne permite, dar cu siguranță nu în acest an peste tot! Pot garanta însă că situația infrastructurii rutiere în județ, prin proiectele demarate și prin o mult mai atentă gestionare a resurselor de care dispunem, se va îmbunătăți considerabil în următorii trei ani“.

Potrivit oficialului, lucrările demarate încep să se finalizeze, iar altele sunt pe drumul finanțării: „DJ 581, pe porțiunea de 8 km, e aproape gata. DJ 608, de la Plugova până la Rusca Teregova și mai departe, la intersecția cu DN, adică 40 km – se lucrează, acesta urmează să fie finalizat anul următor. DJ 571 se află în faza de contractare a lucrărilor de proiectare și preconizăm ca în octombrie să putem organiza licitația pentru execuția lucrărilor de reabilitare pe o porțiune de 40 km. DJ 684-prelungire drum județean al județului Timiș, de la Valea lui Liman prin Rușchița la Voislova, intersecție cu DN 68 este pe lista de priorități a ADR Vest în urma demersurilor comune făcute împreună cu dl Alin Nica, președintele CJ Timiș“.

Romeo Dunca a amintit și de cererile de finanțare făcute pentru o serie de drumuri importante din județ, depuse deja pentru a obține bani fie prin Programul „Anghel Saligny”, fie prin Compania Națională de Investiții. „Drumul Răcășdia – Vrăniuț și legătura de 2 km de la Ciudanovița la DN constituie și ele o prioritate. Am finalizat de anul trecut DALI-urile (documentațiile de avizare a lucrărilor de investiții – n.r.), însă estimarea de costuri s-a ridicat la 14.000.000 lei, sumă ce ne depășește posibilitățile, astfel că o să căutăm surse de finanțare externe. Nevoile financiare necesare pentru a moderniza infrastructura de drumuri județene depășesc cu mult posibilitățile“.

Pe lângă căutarea de finanțări, altă soluție ar fi contractarea unui credit strict pentru reparații la DJ-uri, existând și șansa deblocării sumei de 11,5 milioane lei din excedentul trecut, ce ar putea fi alocată în totalitate spre Direcția de Drumuri Județene, dar și banii economisiți „prin stoparea scurgerilor de bani din contractele de deszăpezit. Situația tragică în care ne aflăm astăzi este că, din bugetul total de 9,1 milioane de lei al DDJ, avem 1,7 milioane alocate pentru lucrări ce urmează să înceapă, alte 2,4 milioane vor fi mutate pentru a achita facturile de deszăpezire aferente sezonului trecut, iar pentru reparații rămân doar 5 milioane de lei. Ținând cont că avem patru poduri calamitate unde diferența dintre banii primiți de la Guvern și valoarea reală a reparațiilor este de 10 milioane de lei, mă întreb, în această situație, cu care pod să încep și ce sume vor mai rămâne pentru celelalte reparații necesare? Județul nostru e rămas rău în urmă, și asta de mult, iar speranța că putem recupera timpul pierdut vine în mare măsură de la București. Avem acolo 8 parlamentari care pot și au obligația să ne susțină, în interesul lor și al cetățenilor pe care îi reprezintă“.

JCS-Antoniu Mocanu