Banca Granitei va fi a Primariei Caransebes - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Una dintre cele mai importante clădiri monument istoric din Caransebeş va reintra în patrimoniul municipalităţii.

Este vorba de imobilul în care funcţionează, în prezent, filiala locală a Băncii Comerciale Române, fosta Bancă a Graniţei, imobil care datează, potrivit istoricilor, încă din anul 1810.

Zilele trecute, administraţia locală şi-a exprimat dreptul de preempţiune pentru clădirea de pe str. Mihai Viteazul, municipalitatea intenţionând să cumpere acest imobil. Asta, după ce Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Caraş-Severin nu s-a arătat interesată de achiziţionarea clădirii aflate pe lista monumentelor istorice din judeţ.

Pe lângă îmbogăţirea şi reîntregirea patrimoniului cultural şi istoric al urbei de pe Timiş şi Sebeş, executivul Primăriei a identificat şi câteva avantaje practice pentru municipalitate, care ar rezulta în urma cumpărării clădirii.

„În primul rând am rezolva problema accesului prin curtea Băncii, care acum e închisă, dacă amenajăm zona Centrului Civic aşa cum ne dorim, iar în al doilea rând, banii pe care-i vom plăti vor fi recuperaţi, în sensul că, lunar, Banca ne va achita o chirie pentru cei peste 1.200 de metri pătraţi, reprezentând subsol, parter şi etaj, ai sediului bancar, preţul de pe piaţa imobiliară fiind în jur de 5-6 euro pe metrul pătrat. În acest mod, vom lăsa Caransebeşului, în viitor, o clădire de patrimoniu recuperată dar şi profit financiar la bugetul local“, a explicat primarul Marcel Vela.

Preţul cerut de BCR pentru imobil se ridică la 1,8 milioane de lei, iar sucursala bancară intenţionează să închirieze clădirea de la administraţia caransebeşeană pentru o perioadă de zece ani.

Lidia Almăjanu