Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Autobuzele articulate, albastre, şi cele alb-roşii, de dimensiuni medii, sunt gata de start. Ce va fi dincolo de lumina inaugurării?

Municipalitatea reşiţeană a pregătit deja, prin firma proprie Transport Urban Reşiţa (TUR), cele 18 autobuze (nouă medii, nouă articulate) gata să asigure transportul public de călători. Autobuzele noastre aduse din Olanda „sunt pregătite, vom prelua contractul în 23 decembrie. Foarte probabil, în ultima săptămână a anului, din 23 decembrie, până în 31 decembrie vom circula gratuit, pentru că ar fi fost o complicare foarte mare să creăm tarife speciale, să preluăm abonaţii de dincolo pentru şapte zile şi probabil aici vom da o hotărâre de consiliu local ca în perioada de Crăciun-Anul Nou să se circule gratuit“, a declarat Ioan Popa, primarul Reşiţei.

Cele 18 autobuze au o vechime de nouă ani, sunt toate Euro 5, iar achiziţionarea lor prin licitaţie a fost aprobată de Consiliul Local Reşiţa. Iar oamenii au putut deja vedea două dintre autobuzele proaspăt aduse, în cadrul Târgului de Crăciun, acestea asigurând, din oră în oră, accesul spre Centrul Civic.

Trebuie precizat că autobuzele, la Reşiţa, sunt doar o soluţie temporară până la eventuala implementare a transportului în comun cu tramvaie, pe bani europeni. Spre această iniţiativă, la sfârşitul lunii februarie, aleşii urbei au aprobat contractarea unui împrumut de 7,4 milioane de lei, rambursabil în 15 ani, atât pentru achiziţionarea depoului de tramvaie, cât şi pentru autobuzele care să asigure transportul în Reşiţa, din momentul plecării celor de la Ro-A Tir, până la reintroducerea tramvaielor.